< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 17-10-2020: Noors record 10 km. (30.32) Grovdal en WK-halve marathon

17 oktober 2020 (0 reacties)

Op archiefbeeld David Nilsson

Bij de Hytteplanmila (10 kilometer) in eigen land loopt Karoline Bjerkeli Grovdal een hele goede 30.32 min. Daarmee is ze 29 seconden sneller dan het Noorse record van de legendarische Ingrid Kristiansen. Jakob Ingebrigtsen heeft een slechte dag bij dezelfde wedstrijd. Bij de WK-halve marathon in Polen is er een flinke Zweedse delegatie. In Gdynia zijn er heel veel persoonlijke records en ook nationale records. David Nilsson heeft 1.01.40 u. als eindtijd en Charlotta Fougberg 1.10.19 u. De Ijslander Hlynur Andrésson vestigt een nationaal record met 1.02.47 u. De Zweedse en Noorse bond hebben plannen om samen eventueel volgend jaar een EK te organiseren. De Europese atletiekbond toont geen enkele interesse. Scandinavische atletiekberichten.

Karoline Bjerkeli Grovdal loopt Noors record 10 kilometer (30.32)

Bij de Hytteplanmila in het Noorse Hole loopt Karoline Bjerkeli een geweldig nieuw nationaal record 10 kilometer met 30.32 min. Ze is 29 seconden sneller dan de legendarische Ingrid Kristiansen in 1989. “Ik ben er stil van. Ik voelde me zo goed vandaag. Ik wilde graag een keer onder de 31 minuten, maar dit had ik niet verwacht”. Vorig jaar heeft Jakob Ingebrigtsen 27.54 min. gelopen in Hole, maar dit jaar heeft hij een slechte dag. Na een paar kilometer is hij uitgestapt en dat zorgt aanvankelijk bij de finish voor verwarring. Wat er precies aan de hand is, weet zijn vader en trainer Gjert Ingebrigtsen niet. Winnaar bij de mannen is nu Zerei Kbrom Mezngi (34) in 28.20 min. In 2012 is hij als vluchteling uit Eritrea naar Noorwegen gekomen. Ook Filip Ingebrigtsen kan in deze 10 kilometer niet echt imponeren met een zevende plaats.

WK-halve marathon met Zweedse persoonlijke records

Bij de wereldkampioenschappen halve marathon in het Poolse Gdynia is er een flinke Zweedse delegatie. Er sneuvelen veel persoonlijke records. De snelste Scandinaviërs zijn David Nilsson (1.01.40) en Charlotta Fougberg (1.10.19). Beide Zweedse atleten hebben ook nieuwe beste tijden. Nilsson blijft 23 seconden boven het nationale record. Er is wel een Ijslands record. Hlynur Andrésson loopt 1.02.47. Kort daarachter finisht de jonge Zweed Emil Milan de la Oliva (1.02.53). Hij maakt zijn debuut op de 21,1 km. en het is ook zijn eerste internationale seniorentoernooi. Hij laat opnieuw zien, dat hij talent heeft voor de lange afstanden. Terwijl hij in het gedrang van de grote groep ook nog gevallen is, maar gelukkig zonder ernstige gevolgen. De Deen Thijs Nijhuis finisht na 1.04.10 u. De Zweedse Sarah Lahti is niet gestart en de Finse Annemari Kiekara is uitgestapt. De Zweedse vrouwen worden achtste in het landenklassement.

Europese atletiekbond heeft geen interesse in EK in Zweden en Noorwegen

De Noorse en Zweedse atletiekbond hebben een plannetje gemaakt om volgend jaar samen een EK te organiseren. Dat zou eventueel een alternatief zijn in ‘coronatijd’. De Europese kampioenschappen in Parijs zijn dit jaar afgelast. De looponderdelen kunnen dan in het Bislett-stadion in Oslo plaatsvinden en de technische onderdelen in het Olympisch stadion in Stockholm. Maar de Europese atletiekbond heeft geen enkele interesse. “De reactie is zo negatief, dat we geen echt voorstel hebben gemaakt”, aldus de Noorse bond. Het lijkt erop dat de wil ontbreekt om mee te denken over de mogelijkheden in 2021. Dat is heel teleurstellend, zo wordt nog toegevoegd.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *