< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 17-2-2020: Deens record 5 kilometer en goede tijd Nordstad Moen in Verona

17 februari 2020 (0 reacties)

In Barcelona starten veel Scandinavische atleten op de halve marathon op jacht naar beste tijden en limieten. Er zijn vier Noorse EK-limieten. Sondre Nordstad Moen (No.) loopt in het Italiaanse Verona 1.01.28 u op de 21,1 km., een goede tijd tijdens een zware trainingsperiode. Ook in dit weekeinde zijn er weer twee nationale records in Denemarken. Bij de Monaco Run (5 kilometer) heeft Mikkel Dahl-Jessen 14.04 min. als eindtijd en Kristoffer Hari loopt in het Amerikaanse Fayetteville 6.62 sec. op de 60 meter indoor. Scandinavische atletiekberichten.

Deens record 5 kilometer in Monaco

Nationale records op de 5 kilometer (weg) worden nog niet zo lang erkend. In Denemarken heeft Abdi Ulad in 2018 14.34 min. gelopen. Mikkel Dahl-Jessen duikt onder die tijd bij de Nieuwjaarsloop in Aarhus (14.18), maar omdat de dopingtest ontbreekt, volgt geen officiële erkenning. In de Monaco Run is hij nog sneller met 14.04 min. (achtste). Zijn clubmaat Mikael Johnsen blijft dicht in de buurt met 14.19 min. (tiende). Komend weekeinde starten beide atleten op diverse afstanden bij de Deense indoorkampioenschappen in Odense.

Bij de Tyson Invitational in het Amerikaanse Fayetteville is er een Deens indoorrecord op de 60 meter met 6.62 sec. van Kristoffer Hari. Eerder deze maand heeft hij al het record van Benjamin Hecht (6.65) uit 1999 geëvenaard. Met zijn nieuwe PR blijft Hari 1/100 onder de WK-limiet, maar dat toernooi in China gaat niet door vanwege het corona-virus.

Sondre Nordstad Moen wordt vierde in Verona

Er zijn weinig wegwedstrijden in Scandinavië en veel atleten kiezen voor een uitstapje naar bijv. Zuid-Europa. Sondre Nordstad Moen (No.) is volop aan het trainen voor de Londen-marathon en de OS, maar in de halve marathon in het Italiaanse Verona kan hij toch tevreden zijn met 1.01.28 u. Hij wordt vierde achter drie Kenianen met Joel Mwangi als winnaar (1.00.40). De 29-jarige Noor blijft twee seconden verwijderd van het podium, maar hij ziet de eerste echte wedstrijd van het jaar toch vooral als een test. Zijn persoonlijk record is 59.48 min. en vorig jaar heeft Nordstad Moen 1.00.14 u. geklokt. Tien weken voor de Londen-marathon is zijn voorbereiding in orde. In Verona wint de inmiddels 44-jarige Italiaanse Valeria Straneo bij de vrouwen met 1.11.34 u.

Vier Noorse EK-limieten in halve marathon Barcelona

De Zweedse Carolina Wikström komt uit de rangen van de recreanten, maar ze maakt snel progressie. In de halve marathon van Barcelona verbetert ze haar beste tijd met vier minuten tot 1.11.44 u. Ze blijft daarmee ook onder de kwalificatie-eis voor de WK-halve marathon volgende maand in Polen. Wikström is zelf nog het meest verbaasd. Vorig jaar heeft ze in Barcelona nog 1.17 u. gelopen en finisht ze totaal uitgeput. De Zweedse weet nog niet zeker of ze in de komende maanden eventueel een marathon gaat lopen. Beste Zweed is Napoleon Solomon (1.03.15). Vier Noren lopen in Barcelona onder de EK-limiet. De snelste atleten uit Noorwegen zijn Petter Rypdal (1.03.23) en Pernilla Eugenie Epland (1.13.10) bij de vrouwen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *