< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 19-4-2021: Fins record Sandra Eriksson en prima marathontijd ‘Musse’ in Enschede

19 april 2021 (0 reacties)

Ja, er loopt een eland op het parcours, maar dat kan het goede humeur van Sandra Eriksson niet bederven na haar Finse record 5 kilometer. “Geen publiek, maar mooi dat er een wild dier komt aanmoedigen!” De Zweed Mustafa Mohamed (42) loopt een prima 2.11.09u. tijdens de marathon op het vliegveld Twente. Maar in zijn land is de limiet voor de Spelen uitzonderlijk streng. Het Zweeds Olympisch comité legt de lat op 2.08u. En bij de vrouwen is de gevraagde kwalificatietijd 2.25u. Scandinavische atletiekberichten.

Sandra Eriksson loopt Fins record 5 kilometer
De Finse Sandra Eriksson heeft een paar seizoenen tegenslag gehad, maar lijkt nu weer op niveau te kunnen presteren. In het Zweedse Jordbro loopt ze een nationaal record 5 kilometer met 16.19 min. In 2018 is de 31-jarige atlete al eens sneller geweest (15.58). De nationale records zijn in 2019 ingevoerd. Na afloop blijkt ze bijzonder goed gehumeurd. Ze zou liever onder de 16 min. zijn gefinisht maar er is lastige tegenwind. Heeft ze nog hulp gehad van de mannen? “De eerste 5 meter hebben 7 mannen mij geholpen. Daarna is het een solo”. En er loopt een eland op het parcours. Eriksson: “Ja, er mag geen publiek komen. Dus als een wild dier je komt aanmoedigen is dat mooi!”

Zweeds recordhouder Mustafa Mohamed (42) loopt tweede tijd in zijn carriere
De Zweed Mustafa Mohamed loopt een goede race op het vliegveld Twente. Met 2.11.09u. blijft de voormalige steepletopper een minuut verwijderd van zijn eigen nationale record (2.10.03). Het is de tweede tijd in de carriere van de inmiddels 42-jarige loper. Maar in Zweden is de Olympische limiet uitzonderlijk streng met 2.08u. (van het Zweeds Olympisch comité). “Ik wilde graag mijn record verbeteren, maar de laatste 5 kilometer werd ik echt moe. Ik ben een beetje teleurgesteld”, klinkt het. “Musse” en David Nilsson (2.10.09) hebben beide wel voldaan aan de internationale limiet voor de Spelen. Vreemd is het wel, dat andere atleten met een vergelijkbare tijd als Mustafa Mohamed in Enschede, wel naar Japan mogen, constateert de loper zelf ook. Hanna Lindholm (Zwe.) is uitgestapt na 30 km.

Strenge Zweedse limieten voor Olympische marathon
Een definitief besluit over de Zweedse atleten voor de OS volgt later. De internationale limieten voor de Olympische marathon zijn 2.11.30/2.29.30u. Vijf atleten is het gelukt om onder die tijden te blijven. Maar in Zweden wordt 2.08.00/2.25.00 gevraagd voor kwalificatie door het Olympisch comité. Zelfs de 2.26.42u. van Carolina Wikström in Valencia voldoet niet aan de kwalificatie-eisen. Zij heeft echter groen licht gekregen, omdat ze nog vaker naar toernooien kan vanwege haar leeftijd. Zo kan ze ervaring opdoen. “Ik heb ook nog een hele toekomst voor me”, grapt de 42-jarige ‘Musse’ dan maar. Hij loopt in Enschede nog een tijdje samen met Michel Butter en de Belg Dieter Kersten. Uiteindelijk wordt de Zweed vijftiende. De marathon in Twente krijgt veel positieve media-aandacht.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *