< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 19-4-2023: Dopingschorsing Deen Abdi Ulad en Noorse ultraloopster Therese Falk maakt rentree na ‘long covid’

19 april 2023 (0 reacties) Scandinavisch atletieknieuws, 19-4-2023: Dopingschorsing Deen Abdi Ulad en Noorse ultraloopster Therese Falk maakt rentree na ‘long covid’

De Deense atleet Abdi Ulad is vorig jaar positief getest. Hij heeft twee Olympische marathons gelopen. Hij krijgt vier jaren dopingschorsing. In Zweden zijn er de afgelopen weken wel enkele stratenwedstrijden geweest, maar het komende weekeinde start het seizoen met de nationale kampioenschappen 10 kilometer in Ystad. De Noorse ultraloopster Therese Falk heeft zo’n anderhalf jaar niet kunnen presteren door blessure’s en ‘long covid’. Ze maakt een rentree met 132,408 km. in 12 uur (baan). Scandinavische atletiekberichten.

Deense marathonloper Abdi Ulad krijgt dopingschorsing
De 31-jarige Deense atleet Abdi-Hakin Ulad is vier jaren geschorst na een positieve dopingtest. Hij is in september 2022 door Anti Doping Denemarken betrapt op de verboden stof trimetazidine. Het middel wordt o.a. gebruikt door hartpatiënten. Abdi Ulad heeft twee Olympische marathons gelopen en hij is heel vaak Deens kampioen op de halve marathon en 10.000 meter geworden. De schorsing is ingegaan op 14 oktober vorig jaar. De atleet heeft het gebruik toegegeven. Hij zou de pillen nodig hebben gehad toen hij zich niet goed voelde. De Deense atletiekbond vindt het onacceptabel wat er gebeurd is, maar erkend ook dat men geen kennis heeft gehad van de mentale problemen van Abdi Ulad.

Zweedse kampioenschap 10 kilometer 23 april in Ystad
Komende zondag 23 april vindt het Zweedse kampioenschap 10 kilometer plaats in Ystad. Bij de vrouwen starten o.a. recordhoudster Meraf Bahta, Sara Christiansson en Carolina Wikström. Ook bij de mannen is de nationaal recordhouder present. Dat is Jonas Glans. Hij krijgt concurrentie van Suldan Hassan en titelverdediger Samuel Russom. De Stockholm-marathon (3 juni) is ook het Zweedse kampioenschap op de 42,2 km. Een maand later is het nationale kampioenschap halve marathon in Anderstorp, een bekende locatie in de motorsport. Er komt dit jaar ook voor het eerst een klassement voor deelnemers aan trail-lopen.

Noorse ultraloopster Therese Falk maakt come-back
De Noorse Therese Falk (47) is een internationale ultraloopster van hoog niveau, maar ze heeft anderhalf jaar niet kunnen presteren. Dat komt door blessure’s en de gevolgen van ‘long covid’. Daardoor wordt ze geplaagd door langdurige gezondheidsklachten. Haar rentree is veelbelovend. In eigen land loopt ze op de baan in 12 uur 132,408 km. Deze ultra-afstand wordt minder vaak georganiseerd, maar voor Falk is het belangrijkste dat ze weer meedoet. “Ik heb een grote stap gemaakt.” Ze kan nu weer plannen maken voor andere ultralopen. Bij de mannen wordt in het Sofiemyr-stadion de 12 uur gewonnen door Simon Holvik (138,357 km.). Op 14 juli staat de Badwater 135 in zijn agenda. De Noorse kampioenschappen 24 uur zijn in juni in Hell.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *