< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 2-12-2019: Drie Scandinaviërs naar Olympische marathon

2 december 2019 (0 reacties)

De Valencia-marathon is een recordwedstrijd. De Noor Sondre Nordstad Moen gaat met lef op jacht naar het Europees record. Dat lukt niet, maar 2.06.17 u. is een toptijd. David Nilsson uit Zweden verbetert het nationale record van Kjell-Erik Stahl na 36 jaar. Hij finisht na 2.10.08 u. Beide lopers mogen naar de Olympische Spelen. En er is nog een derde Scandinavische marathonloper met een ticket voor de Spelen: de Deen Abdi Ulad heeft in Fukuoka een dik persoonlijk record gelopen met 2.11.03 u. Scandinavische atletiekberichten.

David Nilsson loopt Zweeds marathonrecord in Valencia

Het nationale record op de marathon in Zweden staat sinds 1983 op naam van Kjell-Erik Stahl. In Valencia is David Nilsson een halve minuut sneller met 2.10.08 u. De atleet van Högby IF loopt veel wedstrijden op hoog niveau. Nilsson start in Spanje in zijn derde marathon in zeven maanden na Hamburg (2.13.29) en Berlijn (2.11.50). “Ik wist, dat ik goed in vorm was en ik heb eerder dit jaar ook al een persoonlijk record op de marathon gelopen. De trainingen zijn goed gegaan en het weer in Valencia was in orde.” Hij kan mee in een flinke groep met een 2.11-schema. Daarbij zijn meer Europeanen, die uiteindelijk ook onder de 2.12 u. zullen finishen. Nilsson heeft aan het einde nog iets extra’s en daardoor loopt hij het eerste en het tweede gedeelte van de marathon in exact dezelfde tijd.

Sterke prestatie Noor Sondre Nordstad Moen in marathon (2.06.17)

De Noor Sondre Nordstad Moen wordt zevende in de Valencia-marathon met 2.06.17 u. Dat is de tweede tijd in de carriere van de 28-jarige atleet. Hij is zijn Europese record kwijtgeraakt aan Mo Farah (2.05.11). In de Spaanse stad doet hij een moedige poging om sneller te lopen. Moen gaat mee in de kopgroep, die weggaat op een 2.03-schema. Halverwege is de doorkomst 1.01.59 u. De Noor moet de koplopers een paar keer laten gaan, maar hij kan dan later toch weer aansluiten. Na ruim 30 kilometer verdwijnen de eerste lopers uit zicht en is ook het Europese marathonrecord niet meer haalbaar. Dat wordt in dezelfde wedstrijd gelopen door de Turk Kaan Kigen Özbilen (2.04.16). Niettemin zet Sondre Nordstad Moen een absolute  toptijd op de klokken. Het is zijn tweede tijd na de 2.05.48 u. in Fukuoka (2017). 

Deen Abdi Ulad plaatst zich in Fukuoka voor Olympische marathon

“Het is uniek. Het is eens in de vier jaar en als je niet hard werkt, dan lukt het niet om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen”, zegt de Deen Abdi Ulad (28). In de Fukuoka-marathon wordt hij achtste met 2.11.03 u. Dat is onder de gevraagde limiettijd (2.11.30). Hij verbetert zijn beste tijd van 2016 met drie minuten. Abdi Ulad is in 2002 als vluchteling uit Somalië naar Denemarken gekomen. Op 17-jarige leeftijd is hij begonnen met hardlopen en sinds 2010 heeft hij een Deens paspoort. In de voorbereiding op de Japanse marathon heeft hij in Kenia getraind. Het Deense record is 2.09.43 u. van Henrik Jörgensen uit 1985. Een andere Deen, Thijs Nijhuis, gaat op 23 februari in Sevilla op jacht naar de Olympische limiet.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *