< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 2-3-2021: Noorse records 300 meter en dopingzaak-Lotta Harala

2 maart 2021 (0 reacties)

Het is hun eerste indoorwedstrijd in dit jaar, maar de Noorse atleten Karsten Warholm (32.47 sec.) en Amali Iuel (37.51 sec.) lopen beide een nationaal record (officieus) op de 300 meter in Baerum. Hordenloopster Lotta Harala uit Finland heeft haar dopingschorsing van drie maanden pas 14 dagen na afloop van deze periode openbaar gemaakt. Haar trainer Matti Liimatainen stopt de samenwerking, want hij wist hier niks van. De Deense Maja Alm is niet meer gemotiveerd om zich te plaatsen voor de OS. Ze is een oriëntatieloopster van wereldklasse, maar zou op de baan ook haar ‘Olympische droom’ waar kunnen maken. Door de coronacrisis heeft ze er geen zin meer in. Scandinavische atletiekberichten.

Noorse records 300 meter: Karsten Warholm en Amalie Iuel

Karsten Warholm en Amalie Iuel zijn trainingsmaatjes. In Baerum komen ze voor de eerste keer dit jaar in actie bij een indoorwedstrijd in Baerum. Beide Noorse atleten lopen nationale records (officieus) op de 300 meter. De eindtijd van Warholm is 32.47 sec. Hiermee is hij derde allertijden in Europa op deze ongebruikelijke afstand. Hij doet dit op de dag dat hij 25 jaar wordt. De Noor is indoor ook sneller dan zijn tijd op de buitenbaan (32.69). De wereldkampioen gaat niet naar de Europese kampioenschappen in Polen om zijn titel op de 400 meter te verdedigen. Amalie Iuel pakt ook een nationaal record. Zij sprint naar 37.51 sec. 

Finse hordenloopster Harala zwijgt over dopingzaak

De Finse hordenloopster Lotta Harala heeft vorig jaar augustus positief getest bij de Grand Prix-meeting in Espoo. Het betreft methylhexanamine, dat aantoonbaar afkomstig is geweest uit een voedingssupplement. De atlete is geschorst van 13 oktober t/m 12 januari. In die tijd heeft ze gewoon getraind bij Matti Liimatainen. De trainer hoort pas van de dopingzaak op 29 januari als het openbaar bekend gemaakt wordt. Na gesprekken stopt de samenwerking. Liimatainen zegt nu dat het besluit niet direct met de overtreding te maken heeft, maar dat het gaat om de manier waarop gehandeld is. Het is een vertrouwensbreuk.

Deense Maja Alm heeft geen zin meer in Olympische kwalificatie

De Deense Maja Alm is een oriëntatieloopster van wereldklasse met inmiddels acht gouden WK-medailles. Vanaf 2017 heeft ze ook af en toe meegedaan bij wedstrijden op baan en weg en in het veld (EK en WK). Het was haar ‘Olympische droom’ om naar de Spelen in Japan te gaan op de 5000 meter. De coronacrisis verpest die plannen en de OS zijn een jaar uitgesteld. Ze is de motivatie kwijtgeraakt. Alm (32) blijft wel actief in het oriëntatielopen. Hoewel ze het niveau heeft, heeft ze er geen zin meer in. Voordat de crisis is uitgebroken met veel afgelastingen heeft ze in februari vorig jaar nog een Deense indoortitel gewonnen met een nationaal record op de 3000 meter (9.04.78).

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *