< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 21-6-2023: Midnight Sun Marathon en Zweeds record 1000 meter Andreas Kramer

21 juni 2023 (0 reacties)

Bij de Midnight Sun Marathon in Noorwegen gaan titelverdedigers Yngvild Kaspersen (2.38.07) en Ebrahim Abdulaziz (2.20.23) op herhaling. In totaal zijn er op de diverse afstanden ca. 4000 deelnemers in Tromsö. In Göteborg loopt de Zweed Andreas Kramer een nieuw nationaal record op de 1000 meter met 2.16.95 min. In Denemarken is de Royal Run in diverse plaatsen jaarlijks een stimulans voor de loopsport. Clubs krijgen daarna ook meer leden. Scandinavische atletiekberichten.

Yngvild Kaspersen wint in snellere tijd opnieuw Midnight Sun Marathon
Bij de Midnight Sun Marathon in het Noorse Tromsö zijn er zes afstanden, waarbij de 10 kilometer de meeste deelname heeft. In totaal zijn er ca. 4000 lopers/sters. Op de marathon zijn de winnaars van vorig jaar opnieuw het eerste bij de eindstreep. Dat zijn thuisloopster Yngvild Kaspersen (2.38.07) en Ebrahim Abdulaziz (2.20.23), die een flinke voorsprong heeft. Kaspersen is zeven minuten sneller dan vorig jaar.Op de halve marathon blijft Martin Kaarby (1.10.25) zijn clubgenoot Stian Eilertsen 14 seconden voor. Stina Eriksson is de eerste vrouw in 1.23.15u. Op de 10 kilometer zijn de zege’s voor Mathilde Theisen (33.35) en Erik Lomas (30.50).

Zweeds record 1000 meter Andreas Kramer (2.16.95) 
“Het was lastig, maar ik wil graag goed presteren op mijn thuisbaan”, zegt Andreas Kramer na zijn 1000 meter bij de Grand Prix in Göteborg. Hij heeft het dan over de wind op de baan. De Zweed zet een mooie 2.16.95 min. op de klok. Dat is een nieuw nationaal record. Hij is 7/10 sneller dan Johan Rogestedt zeven jaar geleden op dezelfde baan. Het helpt ook dat er aan het einde nog een tweestrijd is met de Noor Ole Jakob Hösteland Solbu. Kramer wordt ingehaald, maar heeft toch nog een sterke finish. Emil Danielsson loopt een uitstekende 5000 meter met 13.13.43 min. als eindtijd. Dat is een verbetering van zijn persoonlijk record met zeven seconden in Göteborg. Hij is nu tweede in zijn land op de allertijdenlijst.

Royal Run in Denemarken is stimulans loopsport 
Eind mei heeft in Denemarken weer de Royal Run plaatsgevonden. In totaal hebben er in diverse plaatsen zo’n 93.000 deelnemers meegedaan. De loop is voor het eerst georganiseerd bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik. Hij is zelf een loper en met het initiatief wil hij mensen met enthousiasme stimuleren om meer te bewegen. Er is nu gekeken of mensen na de Run ook doorgaan bij een atletiekvereniging en/of loopclub. Het is geen stormloop, maar er komen wel nieuwe leden bij. Trainingen en clinics in de voorbereiding zijn aantrekkelijk, maar ook na de Royal Run is het belangrijk om activiteiten te ontwikkelen. Volgend jaar is het evenement met de Pinksteren. Meestal zijn er drie afstanden: mijl, 5 kilometer en 10 kilometer.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *