< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 22-4-2020: Hoogtestage in Noorse berghut en Johaug wil naar EK

22 april 2020 (0 reacties)

Reizen naar andere landen is bijna onmogelijk en in Noorwegen is een hoogtetent verboden voor sporters. De Noorse atletiekbond onderzoekt of een berghut in eigen land (1840 mtr.) een alternatief is voor langeafstandslopers. De Deense Maja Alm is zevenvoudig wereldkampioene oriëntatielopen. Ze wil dolgraag op de 5000 meter naar de Spelen, ook al wordt dit een jaar later. De Noorse langlaufster Therese Johaug wil nog steeds 10.000 meter lopen op de EK in Parijs. Scandinavische atletiekberichten.

Een Noorse berghut in plaats van hoogtestage in het buitenland

In juni wordt een berghut in Juvass in Noorwegen op 1840 meter hoogte mogelijk een alternatief voor buitenlandse trainingsstage’s. De Noorse atletiekbond onderzoekt de mogelijkheden. In het skigebied zijn geen echte trainingsfaciliteiten, alleen een grindweg van 2 kilometer. Er kunnen wel trainingsapparaten, zoals een loopband geplaatst worden in de hut. Een hoogtetent is verboden voor sporters. Plannen voor trainingsstage’s in bijv. Flagstaff en St. Moritz zijn geschrapt. Men wil nu toch iets bieden aan langeafstandslopers zoals de drie broers Ingebrigtsen, Havard Haukenes en Karoline Bjerkeli Grovdal. Sondre Nordstad Moen is nog in Kenia, maar heeft ook wel interesse.

Deense Maja Alm blijft jagen op Olymische droom

De Deense Maja Alm (31) is zevenvoudig wereldkampioene oriëntatielopen. Dat is geen Olympische sport en daarom heeft de atlete de overstap gemaakt naar de baanatletiek. Ze wil dolgraag op de 5000 meter naar de Spelen. Na enig nadenken heeft Alm besloten om nog een jaar door te gaan nu de OS naar 2021 zijn uitgesteld. In februari is zij Deens indoorkampioene geworden op de 3000 meter in Odense met 9.04.78 min. Vorig jaar heeft ze 1.11.54 u. op de halve marathon gelopen. Ze overweegt om in het najaar in oktober nog mee te doen bij de WK-oriëntatielopen en om in december een marathon te lopen “als dat kan”, zegt ze er wel bij. De Deense wil vaker in Aarhus in eigen land gaan trainen.

Noorse langlaufster Therese Johaug wil naar EK-atletiek

Therese Johaug is wereld- en Olympisch kampioene langlaufen. Vorig jaar heeft ze met succes de Noorse titel op de 10.000 meter veroverd met 32.20.86 min. Daarmee heeft ze voldaan aan de limiet voor de EK-atletiek in Parijs (25-30 augustus). Haar manager bevestigt dat ze nog steeds naar de EK wil. Het toernooi staat nog steeds op de kalender (eventueel zonder publiek). “Het is nog steeds actueel, zolang we niets anders horen”, zegt manager Jorn Ernst. Johaug (31) doet nog geen specifieke training voor de 10.000 meter. Ze traint wel twee maal per dag net als in andere jaren. De Noorse heeft de laatste Winterspelen gemist door een dopingschorsing van anderhalf jaar.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *