< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 23-10-2018: Jakob Ingebrigtsen in juniorrace EK-cross en Zweeds record Bahta

23 oktober 2018 (0 reacties)

“Alles is shit en die aquajogging komt me de oren uit”, is de samenvatting van de Finse steepleloopster Camilla Richardsson over de eerste weken na haar blessure, waardoor ze de EK mist. Inmiddels kan ze na drie maanden herstel weer naar volgend jaar kijken. De Zweedse Meraf Bahta loopt een nationaal record op de 10 kilometer in Noorwegen met 31.38 min. Henrik Ingebrigtsen wint de Hytteplanmila bij de mannen (28.41). De Europees kampioen 1500 en 5000 meter in Berlijn Jakob Ingebrigtsen (18) zal in Tilburg bij de EK-cross alleen bij de junioren starten. Scandinavische atletiekberichten.

Finse steepleloopster Camilla Richardsson wil weer vooruit kijken
De Finse steepleloopster Camilla Richardsson heeft goede vorm en zij plaatst zich voor de EK in Berlijn. Zij wint een gouden plak op de nationale kampioenschappen in Jyväskylä kort voor het toernooi. Ja, in de laatste ronde verzwikt ze haar enkel bij de waterbak, maar Richardsson kan finishen. Een half uur na de race blijkt het een ernstige blessure te zijn met veel pijn (botbreuk). Einde seizoen. “Alles is shit”, zo omschrijft de 25-jarige atlete haar eerste weken na de blessure. “Ik wilde niets eens kijken naar de EK en die aquajogging komt me de oren uit”. Na drie maanden sportzaal, zwembad en veel fietsen kijkt ze weer vooruit naar 2019. En de EK-2020 in Parijs is ook een doel. Haar trainer is voormalig Europees steeplekampioen Jukka Keskisalo, die bij een Olympisch steunpunt met jeugd werkt.

Hytteplanmila: Zweeds record 10 kilometer voor Meraf Bahta
De Hytteplanmila (10 kilometer) in het noordwesten van Oslo heeft elk jaar een hoog niveau met veel goede Noren en Zweden. Meraf Bahta (Zwe.) van de club uit Hälle wint bij de vrouwen met een nationaal record (31.38). Karoline Bjerkeli Grovdal heeft de afgelopen jaren gewonnen. De Noorse wordt nu tweede in Hole met 31.43 min. Haar landgenoot Henrik Ingebrigtsen is de snelste loper met 28.41 min., voor broer Filip Ingebrigtsen (28.47). Vooral Filip loopt heel zelden langere afstanden en hij laat zien dat hij in goede conditie is. Beide lopers blijven onder het parcoursrecord van Sondre Nordstad Moen. De Noorse junior Simen Halle Haugen is ook snel met 29.22 min.

Jakob Ingebrigtsen loopt bij junioren EK-cross
Jakob Ingebrigtsen is afgelopen zomer een van de atletieksterren geworden op de EK voor senioren. Als 17-jarige atleet wint hij goud op zowel 1500 meter als 5000 meter. Bij de Hytteplanmila (10 km.) ontbreekt hij wegens een verkoudheid. De drie broers Ingebrigtsen gaan vier weken op hoogtestage naar Flagstaff in de Verenigde Staten. Jakob Ingebrigtsen zal op de EK-cross in Tilburg (9 december) alleen starten bij de junioren. “Ik kan nog zeker 15 jaar bij de senioren lopen”, zegt hij zelf. Daardoor mist hij mogelijk een medaille met de landenploeg bij de senioren. Daarvoor tellen de beste drie prestaties en het zou uniek zijn geweest als dat de namen van de broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen zijn. Zij zijn alle drie al eens Europees kampioen 1500 meter geworden en dat is ook bijzonder.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *