< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 23-2-2020: Thijs Nijhuis en ‘Musse’ naar Olympische marathon en Zweeds record 3000m Almgren

23 februari 2020 (0 reacties)

De Deen Thijs Nijhuis loopt 2.10.57 u. in de Sevilla-marathon en daarmee blijft hij onder de Olympische limiet. “Volkomen absurd”, juicht hij. De 27-jarige loper is nu tweede allertijden in Denemarken. De 40-jarige Zweed Mustafa Mohamed pakt na een rijke carriere van meer dan 20 jaar nog een keer uit met een Zweeds record: 2.10.04 u.  De Finse steepleloopster Camilla Richardsson loopt 1.12.46 u. in de RAK-halve marathon in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is onder de EK-limiet voor Parijs van de bond in haar land. Andreas Almgren is de laatste maanden van 2019 geblesseerd, maar bij de eerste wedstrijd van dit jaar pakt hij de Zweedse titel op de 3000 meter met een nationaal record (7.48.34). Scandinavische atletiekberichten.

Thijs Nijhuis wordt in Sevilla-marathon tweede allertijden in Denemarken

Thijs Nijhuis blijft in de Sevilla-marathon onder de Olympische limiet (2.11.30) met 2.10.57 u. Achter recordhouder Henrik Jorgensen (2.09.43) is de 27-jarige Deen nu tweede allertijden in zijn land. De euforie is groot: “Dit is fantastisch. Volkomen absurd. Ik ben waanzinnig blij”, want hij realiseert zijn Olympische droom. “De laatste zeven kilometer waren heel zwaar. Ik heb net gedaan of het elke kilometer de laatste was, want ik wilde niet dat ik de limiet met een paar seconden zou missen”. Eerder heeft Abdi Ulad zich ook al geplaatst voor de Olympische marathon met 2.11.03. Dat is heel bijzonder in de Deense atletiek met twee marathonlopers op de Spelen. Ook bijzonder is de 2.10.04 u. van de inmiddels 40-jarige Mustafa Mohamed. Hij pakt het Zweedse record op de marathon. Ruim 20 jaar geleden is zijn carriere al begonnen en ‘Musse’ is op de baan succesvol geweest op de steeple. In 2005 is hij ook in Sevilla gedebuteerd op de marathon. Hij mag nu naar de OS. De Zweedse Hanna Lindholm loopt 2.28.59 u. in de Spaanse stad.

Camilla Richardsson plaatst zich op halve marathon voor EK

In de halve marathon in Ras-Al-Khaimah (VAE) loopt de Finse steepleloopster Camilla Richardsson 1.12.46 u. Haar eindtijd is onder de EK-limiet (1.15). Wellicht wordt er ook een ploeg afgevaardigd. Daarvoor heeft de bond een kwalificatietijd van 1.16 u. vastgesteld. Dat mag geen probleem zijn, want in dezelfde RAK-halve marathon finishen de masters Annemari Kiekari (43, 1.14.27) en Laura Manninen (46, 1.15.45) onder de gevraagde tijd. Kiekari heeft onder haar meisjesnaam Sandell vooral in het veldlopen internationaal veel succes gehad. De tijd van Manninen is een Fins record bij de V45. “Een goede dag”, zegt Richardsson over haar persoonlijk record. “Als er een ploeg wordt samengesteld voor de EK zal ik daar de halve marathon lopen”. Het uitstapje naar een langere afstand is haar goed bevallen.

Zweeds record 3000 meter Andreas Almgren bij nationale titelstrijd

In Växjö wordt Andreas Almgren nationaal indoorkampioen op de 3000 meter met een Zweeds record. Zijn snelle 7.48.34 is een verrassing, want hij heeft deze afstand maar zelden gelopen. Bovendien is Almgren van september tot en met december geblesseerd geweest. Tijdens zijn herstel heeft de middenafstandsloper meer kilometers gemaakt dan voorheen en dat pakt goed uit. Hij is 1/10 sneller dan het oude record van Kent Claesson uit 1997. Claesson is als trainer in de zaal en vol lof over de prestatie. Vooral de laatste kilometer (ca. 2.30 min.) is imponerend. “Ik wilde onder de acht minuten, maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet gedacht”, zegt Almgren over zijn eerste nationale record.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *