< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 25-11-2019: Deense Möller wint in Tilburg en Noorse titelstrijd 24 uur in Oslo

25 november 2019 (0 reacties)

Er zijn veel Scandinavische atleten naar Tilburg gekomen voor de Warandeloop. Anna Emilie Möller wint de lange cross bij de vrouwen en Abdullah Dahir Rabi uit Noorwegen is de snelste junior. In Oslo worden Therese Falk (234,270 km.) en Arvid Haugen (241,914 km.) de Noorse kampioenen 24-uur. Er wordt indoor gelopen in het Bislett-stadion. De Paavo Nurmi Games in het Finse Turku staan ook in de kalender van de World Athletics Continental Tour. De 3000 meter steeple is in de Diamond League geschrapt, maar in Finland wordt het juist toegevoegd. Atleten kunnen dan punten verzamelen voor hun ‘ranking’ en zich op die manier plaatsen voor de Spelen. Scandinavische atletiekberichten.

Deense Möller pakt fraaie zege in Tilburg

Er zijn veel Scandinavische atleten, die naar Tilburg komen voor de internationale cross. In eigen land zijn weinig lopen van dit niveau en het is voor veel deelnemers ook een mooie kans om ervaring op te doen. Favoriete Anna Emilie Möller laat haar klasse zien bij de lange cross van de vrouwen. Ze pakt een fraaie, overtuigende zege met 26.48 min. op de 8000 meter. De Zweedse Samrawit Mengsteab wordt derde. Möller kiest ervoor om op 8 december in Lissabon haar titel bij de vrouwen onder 23 jaar te verdedigen. Bij de mannen op de lange cross eindigen er drie Zweden in de top-tien. Napoleon Solomon heeft winstkansen in de Warandeloop, maar hij wordt vierde op de 10.000 meter. Bij de jongens junioren wint de Noor Abdullah Dahir Rabi met 18.59 min. (6200 meter).

Noorse titels 24 uur-loop: Therese Falk en Arvid Haugen

De 24-uur loop in de catacomben van het Bislett-stadion in Oslo is altijd snel vol geboekt. Er zijn 160 deelnemers, waarvan er bijna 100 uit Noorwegen komen. Therese Falk wint bij de vrouwen met 234,270 km. Ze wordt derde in het overall-klassement en Noors kampioene. Sinds de start van de titelstrijd in 2012 heeft Bjorn Tore Kronen Taranger altijd de nationale titel gewonnen. Hij is ook nu de torenhoge favoriet, maar hij moet genoegen nemen met de tweede plaats achter clubgenoot Arvid Haugen (241,914 km.). Zowel Taranger als Falk hebben vier weken geleden nog de WK-24 uur gelopen. Haugen is een ervaren ultraloper, maar het is wel zijn debuut op de 24 uur in Oslo. Winnaar bij de mannen is de Zweed Torbjörn Gyllebring met 246,227 km. In de uitslagen ook de Nederlander Eric Ariens (M55) met 186,236 km.

Paavo Nurmi Games in Finland met nieuwe status

De Paavo Nurmi Games -sinds 1957- in het Finse Turku krijgen een nieuwe status. De meeting maakt onderdeel uit van de World Athletics Continental Tour. De volgende wedstrijd is op 9 juni 2020. Er staan dan 16 onderdelen op het programma. Diverse atletiekonderdelen in de Diamond League zijn geschrapt, maar die worden in Turku juist toegevoegd (3000m. steeple, discuswerpen, hinkstapspringen). Atleten kunnen dan punten behalen voor hun ‘ranking’. Als ze de limieten niet halen, kunnen ze mogelijk via de puntenlijst toch een ticket voor de Spelen veroveren. Dat kan van groot belang zijn voor enkele Finse atleten, die via de wedstrijd in eigen land een extra kans wordt geboden. Bovendien hoopt de organisatie op de komst van wereldtoppers op de 3000 meter steeple, die volgend jaar niet meer kunnen lopen in de Diamond League.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *