< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 26-10-2020: Zweedse crosskampioenschappen en marathon Fredrikstad

26 oktober 2020 (0 reacties)

In Zweden zijn dit jaar toch nog bijna alle atletiekkampioenschappen (aangepast) georganiseerd. Bij de titelstrijd op de cross wint Meraf Bahta de korte en de lange afstand. Ook in Noorwegen zijn er wedstrijden. De marathon in Fredrikstad wordt gewonnen door Magnus Erstad (2.30.14) en Anette Hauge (3.03.24). In Denemarken zijn met ingang van dit weekeinde de coronamaatregelen aangescherpt. Er is discussie geweest over het volledig stilleggen van de sport. Tot opluchting van de atletiekbond blijft er -met in achtneming van veel regels- toch nog veel mogelijk met trainingen en wedstrijden. Scandinavische atletiekberichten.

Zweedse kampioenschappen: Meraf Bahta wint korte en lange cross

In Zweden hebben uiteindelijk toch bijna alle kampioenschappen dit jaar  kunnen plaatsvinden. Op de weg met 10 km., halve marathon en marathon en in dit weekeinde de cross. In Vällingby (Stockholm) zijn alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd, dus ook junioren en masters. Er wordt gelopen op een vlak rondje van twee kilometer op gras. Het is regenachtig weer, wat de ondergrond zwaarder maakt.

Bij de vrouwen is Meraf Bahta op zaterdag winnares op de korte cross (4 km.) en op zondag op de lange cross (10 km.). Op de langste afstand kan Sarah Lahti lang volgen, maar zij verliest uiteindelijk de eindsprint. Bahta gaat in december trainen in Kenia. Bij de mannen wint Mohammed Reza de korte cross en Samuel Tsegay de lange cross. Op beide onderdelen komt de talentvolle Emil Milan de la Oliva op het podium.

Marathon Fredrikstad: Magnus Erstad en Anette Hauge

In Noorwegen zijn er nog diverse mogelijkheden om mee te doen bij hardloopwedstrijden. Bij de marathon in Fredrikstad zijn er 94 finishers. Er worden drie ronden van 14 kilometer gelopen op verschillende ondergrond. De weersomstandigheden zijn goed en de organisatie kan bij de twintigste editie nieuwe parcoursrecords melden. Magnus Erdal wint bij de mannen in 2.30.14 u. Hij heeft vorig weekeinde nog een ‘virtuele’ marathon gelopen in 2.23.51 u. Het lukt nu net niet om onder de 2.30 u. te blijven. Anette Hauge wint de derde keer in Fredrikstad in 3.03.24 u. Ultraloopster Therese Falk wordt vierde. Zij heeft onlangs 251 kilometer in 24 uur gelopen. Op 9 januari is de Polar Night Marathon (ook halve marathon) in Tromsö.

Nieuwe coronamaatregelen in Denemarken

In Denemarken is discussie geweest over het volledig stilleggen van de sport. De atletiekbond in het land is opgelucht dat dit niet gaat gebeuren. De nieuwe coronamaatregelen gelden voorlopig vier weken. Voor kinderen en jongeren zijn er nog goede mogelijkheden. Vanaf 22 jaar mogen niet meer dan 10 sporters bij elkaar zijn. Dat geldt dus ook voor hardlopers. Maar in principe blijven wedstrijden mogelijk tot max. 500 personen. Dan moet het wel mogelijk zijn om voldoende afstand te houden, bijv. in het start-/finish gebied. Er wordt door de atletiekbond speciale aandacht gevraagd voor de indoortrainingen als men in principe een mondkapje moet dragen. Er moeten afspraken gemaakt worden over hygiëne, fysiek contact, gebruik van materialen, ed.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *