< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 27-1-2019: Deense marathonloper Jorgensen overleden en EK-limieten

27 januari 2019 (0 reacties)

De Deense marathonloper Henrik Jorgensen (57) is aan een hartstilstand overleden tijdens zijn looprondje. Hij is nog altijd nationaal recordhouder met 2.09.43 u. en in zijn carriere heeft hij twee maal de halve marathon in Egmond gewonnen. De 50 kilometer onder de tribune’s van het Bislett-stadion (16 februari) in Oslo is met 220 inschrijvingen uitverkocht. De atleten hebben weinig tijd om een EK-limiet te halen, want het EK-indoor is al in het eerste weekeinde van maart. Er zijn heel veel wedstrijden in een korte periode. Scandinavische atletiekberichten.

Deense marathonloper Henrik Jorgensen (57) is overleden

Marathonloper Henrik Jorgensen (57) is overleden tijdens het hardlopen. Hij woont op het eiland Bornholm, waar hij tijdens zijn dagelijkse rondje een hartstilstand kreeg. Jorgensen was een internationale topper. De Deen heeft in 1988 in Londen gewonnen. Het nationale record uit 1985 staat met 2.09.43 u. nog steeds op zijn naam. Hij heeft twee maal de Kopenhagen-marathon gewonnen. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw is Jorgensen ook twee maal winnaar van de halve marathon in Egmond. Hij is de eerste Deen, die de 10.000 meter onder 28 min. en de 5000 meter onder 13.30 min. loopt. Zijn dochter Anna Holm is ook een bekende Deense langeafstandsloopster met deelname aan de Olympische marathon in Rio in 2016.

Ultraloop 50 kilometer in Bislett-stadion is uitverkocht

Op 16 februari vindt er in het Bislett-stadion in Oslo een 50 kilometer-ultraloop plaats. Met 220 inschrijvingen is de wedstrijd uitverkocht. Er zijn vier startgroepen. In de eerste serie zijn het atleten, die onder vier uur kunnen lopen. Voor de Noren is het een kwalificatiewedstrijd voor de wereldkampioenschappen 50 kilometer in het Roemeense Brasov (1 september). Het zijn geen kinderachtige WK-kwalificatie-eisen voor de Noorse deelnemers: onder 3 uur voor mannen en onder 3.30 uur voor vrouwen. Op de Noorse allertijdenlijsten staan slechts twee mannen, die het ooit gelukt is om aan die limieten te voldoen.

Zweeds record mijl voor Yolanda Ngarambe

De Zweedse Yolanda Ngarambe, die in de VS woont, is deze winter zeer goed in vorm. Na eerdere toptijden schrijft ze nu ook het nationale record op de Engelse mijl (1609 meter) op haar naam in Boston met 4.28.30 min. Haar doorkomsttijd op 1500 meter (4.10.13) is onder de EK-limiet. Er zijn maar een paar weken voor de atleten om zich te plaatsen voor de EK-indoor in het eerste weekeinde van maart. De Finse Reetta Hurske sprint in haar eerste wedstrijd van het seizoen naar 8.03 sec. op de 60 meter horden in Turku en zij mag naar Glasgow. Het is de tweede tijd ooit in Finland na het nationale record van Nooralotta Neziri (7.97). “Meestal begin ik met wat mindere tijden om mij later te verbeteren”, zegt ze, nu de grens van acht seconden in zicht komt. De Zweedse Khaddi Sagnia (24) loopt in Malmö een EK-limiet op 60 meter met 7.31 sec. Eerder heeft ze zich al geplaatst op de 60 meter horden met 8.17 sec. Dat is zeer opmerkelijk en Sagnia heeft zelf de meeste pret. Het zijn namelijk ‘verkeerde’ atletieknummers voor de Zweedse, want zij is een internationale topper bij het verspringen met finaleplaatsen op de WK-indoor en de EK-outdoor.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *