< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 27-11-2018: Zweeds succes in Warandeloop en 24 uur in Bislett-stadion

27 november 2018 (0 reacties)

Er zijn veel Scandinaviërs bij de Warandeloop en vier podiumplaatsen. De zege op de korte cross is voor Anna Silvander uit Zweden. De selectie’s voor de EK op hetzelfde parcours worden naar verwachting in de loop van deze week bekend gemaakt. Bij de 24 uur-loop in het Bislett-stadion in Oslo lopen elf vrouwen en mannen meer dan 200 kilometer. Denemarken zal met grote ploegen naar de EK-cross gaan. Volgend jaar zijn de wereldkampioenschappen cross in eigen land. In Skanderborg is er een nationale cross, ook een selectiewedstrijd. Scandinavische atletiekberichten.

Zweedse Anna Silvander wint korte cross Warandeloop
De 25-jarige middenafstandsloopster Anna Silvander (Zwe.) heeft nog niet eerder een grote internationale cross gelopen. Haar blijdschap is dan ook groot als ze de korte cross (2300 meter) van de Warandeloop nipt wint met 7.40 min., twee seconden voor Elisa de Jong en zes seconden voor de Deense Dagmar Olsen. Napoleon Solomon (Zwe.) is de winnaar van vorig jaar. Hij wordt nu derde op de lange cross (10.300 meter) met 29.32 min. Hij heeft al wel een EK-ticket, maar de EK-selecties zullen pas in de loop van deze week bekend zijn. Er zijn veel atleten, die hopen dat er een landenteam wordt gevormd. Individueel is plaatsing vaak moeilijk, maar ze kunnen zich wel kwalificeren voor een ploeg. Dat biedt subtoppers een kans om deel te nemen bij een mooi internationaal titeltoernooi. Op de korte cross van de mannen is er een derde plaats voor Nick Jensen (De.), vier seconden achter winnaar Richard Douma.

Simone Durry en Dan Välitalo winnen 24 uur in Bislett
De 24 uur-loop in de catacomben van het Bislett-stadion in Oslo krijgt goede winnaars met de Duitse Simone Durry (228,079 km.) en de Zweed Dan Välitalo (250,743 km.). Durry loopt 18 km. meer dan de Noorse Cecilie Holmgren en ze wordt derde in het overall-klassement. Bij de mannen gaat de Noor Jo Inge Norum lang aan de leiding, maar hij wordt ingehaald. Beide winnaars hebben een persoonlijk record. Välitalo heeft vaak 250 km. als doel gehad, maar door maag- en eetproblemen tijdens de wedstrijd is het eerder niet gelukt. Norum is nog maar een paar jaar ultraloper. Vorig jaar is hij bij deze 24 uur heel slecht geworden na de race en de Noor heeft toen dagenlang in het ziekenhuis gelegen. Dit jaar neemt hij revanche met 243,736 km. Vier vrouwen en zeven mannen lopen meer dan 200 kilometer.

Grote Deense ploegen naar EK-cross
In de Warandeloop is er een prima vijfde plaats op de lange cross voor de Deense steepleloper Ole Hesselbjerg. In de afgelopen twee jaren is hij zestiende en zevende geworden. Abdi Hakin Ulad start op het laatste moment niet wegens maagproblemen. De atleten met goede prestaties op de korte cross zullen waarschijnlijk een ticket krijgen voor de ‘mixed relay’ op de EK-cross. Bij de nationale cross in Skanderborg laat Anna Emilie Möller nogmaals zien dat zij in uitstekende vorm is met opnieuw een zege (29.39 min. op 8000 meter). Op de EK-cross (onder 23 jaar) kan zij een hoge klassering halen. Het podium in Skanderborg bij de mannen lijkt ook grote kans te maken op kwalificatie voor Tilburg. Dat zijn: Mikkel Dahl-Jessen, Peter Glans en Thijs Nijhuis.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *