< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 28-10-2019: Deense cross in Roskilde en nationaal record 24-uur Stine Rex

28 oktober 2019 (0 reacties)

In de Frankfurt-marathon loopt Hanna Lindholm (Zwe.) 2.30.47 u. Het is de derde keer binnen bijna een jaar dat ze net boven de Olympische limiet blijft. Sondre Nordstad Moen (No.) heeft 1.00.15 u. op de halve marathon in Valencia. Later dit jaar loopt hij de hele marathon in de Spaanse stad. Bij de WK-24 uur in het Franse Albi wordt Stine Rex vijfde. De fitness-instructrice vestigt een Deens record met 243,749 km. Het crossseizoen in Denemarken is begonnen in Roskilde, waar volgend jaar maart ook de nationale kampioenschappen plaatsvinden. Bij de mannen wint Theophile Bigitimana uit Rwanda, die na de WK-cross niet teruggekeerd is naar zijn thuisland. Scandinavische atletiekberichten.

Nog geen Olympische limiet voor Zweedse Hanna Lindholm

Hanna Lindholm heeft eerder dit jaar in de Hamburg-marathon de Olympische limiet (2.29.30). gemist met vier seconden. Ook in Frankfurt komt ze dicht in de buurt, maar het lukt niet met 2.30.47 u. Een grote verrassing is de prestatie van de Zweedse Carolina Wikström. Ze verbetert zich in Frankfurt met maar liefst negen minuten tot 2.33.49 u. Wikström wilde alleen graag onder de 2.40 u., maar met die nieuwe beste tijd is zij ineens negende allertijden in haar land. Haar tweede helft is flink sneller (1.18.03/1.15.46). Sondre Nordstad Moen wordt knap achtste in de sterk bezette halve marathon van Valencia met 1.00.15 u. Dat is de derde tijd in Europa dit jaar. In 2018 en een groot gedeelte van 2019 heeft hij nauwelijks kunnen lopen, maar de Noor is terug op hoog niveau. Later dit jaar komt hij weer in Valencia voor de hele marathon.

Stine Rex loopt Deens record 24 uur in Albi

Bij de Spartathlon in Griekenland is de Deense ultraloopster Stine Rex in september uitgevallen en afgevoerd met een ambulance. Met de nodige twijfels reist ze naar de WK-24 uur in het Franse Albi, hoewel ze in de Spartathlon ook al twee keer hoge klasseringen heeft gehaald. Het gaat echter prima in Frankrijk met een vijfde plaats en 243,749 km. De 40-jarige fitness-instructrice kan tijdens de nachtelijke uren van de elfde plaats naar de vijfde plaats opschuiven. Ze verbetert haar Deense record met zo’n 2 km. Therese Falk uit Noorwegen wordt veertiende met 228,906 in een 24 uur-wedstrijd waarbij de vrouwen een zeer hoog niveau halen. Winnares Camille Heron (VS) loopt een wereldrecord (270,116 km.). Beste Scandinaviër bij de mannen is de Noor Jo Inge Norum met 242,940 km. 

Theophile Bigitimana en Simone Glad winnen cross in Roskilde

In Roskilde heeft de eerste cross van het nationale circuit in Denemarken plaatsgevonden. Dit is gedeeltelijk op het terrein van het grote internationale popfestival. Volgend jaar zijn op dezelfde locatie de Deense crosskampioenschappen. Bij de vrouwen wint Simone Glad met 10 seconden voorsprong op Line Brandt Pedersen. Ze heeft 32.51 min. op de 8000 meter. De mannen lopen dezelfde afstand. De winnaar is Theophile Bigitimana uit Rwanda. Hij is na de WK-cross in Aarhus in Denemarken gebleven. Bigitimana verblijft in een opvangcentrum voor vluchtelingen en hij heeft zich aangesloten bij de plaatselijke club in Aalborg. Zijn tijd is 27.47 min. De crosskampioenschappen van de Scandinavische landen zijn op 10 november in Finland.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *