< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 28-5-2019: Fin Raitanen wint in België en geen topvorm Ingebrigtsen-broers

28 mei 2019 (0 reacties)

Topi Raitanen (foto Twitter)

Topi Raitanen (23) is als junior zeer succesvol als oriëntatieloper, maar hij heeft voor de 3000 meter steeple op de baan gekozen. De Fin wint in Oordegem (B.) met 8.29.27 min. Bij dezelfde IFAM-meeting loopt de Noor Henrik Ingebrigtsen 3.40.23 min. op de 1500 meter. Zijn broers Filip en Jakob hebben zich afgemeld in België. Ebrahim Abdulaziz en Hilde Aders worden Noors kampioen op de halve marathon. Beide atleten hebben dit jaar in Rotterdam een persoonlijk record gelopen op de marathon. Scandinavische atletiekberichten.

Topi Raitanen wil op steeple naar grote toernooien

Topi Raitanen (23) begint het seizoen met winst op de 3000 meter steeple chase in het Belgische Oordegem (8.29.27). Het is de tweede tijd in zijn carriere, na de 8.28.48 min. op de EK in Berlijn vorig jaar. “Er was geen haas, dus de eerste en tweede kilometer werd er een beetje afgewacht”, zegt hij over zijn race. De Fin neemt daarna zelf de leiding en hij blijft iets boven de WK-limiet (8.29). “Dan moet het maar bij de Paavo Nurmi Games (11 juni) gebeuren. Ik heb in ieder geval goede benen”. Als junior is Raitanen zeer succesvol als oriëntatieloper met WK-medailles, maar zijn droom is om deel te nemen aan de OS. Nog belangrijker als motivatie om over te stappen is de strijd op de baan. “Vechten om die plaatsen”, dat vindt hij mooi. “Bij oriëntatielopen staat uithoudingsvermogen voorop, nu train ik meer op snelheid, techniek en op kwaliteit.” Zijn trainer is Janne Ukonmaanaho. 

Broers Ingebrigtsen hebben nog geen topvorm

Henrik Ingebrigtsen loopt 3.40.23 min. op de 1500 meter in Oordegem. Daarmee wordt de 28-jarige Noor zesde in zijn serie en daar is hij niet helemaal tevreden mee. Filip Ingebrigtsen zou bij de IFAM-meeting 800 meter lopen, maar hij is niet gestart. Zijn vader en trainer Gjert bezweert dat er geen ziekte of blessure is, maar dat de atleet ontevreden is over zijn vorm. Jakob Ingebrigtsen is ziek.

Deze week zou het Noorse trio -allemaal al eens Europees kampioen- starten op de 1500 meter bij de Diamond League-meeting in Stockholm, maar of dit doorgaat is niet duidelijk. In Oordegem heeft Line Kloster (No.) 56.74 sec. op de 400 meter horden. Marius Vedvik loopt een persoonlijk record op de 5000 meter met 13.29.46 min.

Noorse titels halve marathon voor Aders en Abdulaziz

In Sandnes worden Hilde Aders (1.17.34) en Ebrahim Abdulaziz (1.06.02) de Noorse kampioenen op de halve marathon. Opvallend is dat beide atleten dit jaar ook een persoonlijk record op de marathon hebben gelopen in Rotterdam. Aders (28) is na 2.44.43 u. gefinisht op de Coolsingel. Abdulaziz is een snelle master-40 met 2.18.47 u. Vorig jaar heeft hij ook de Oslo-marathon gewonnen. Met het Noorse kampioenschap halve marathon is het goed loopweer met zo’n 12-13 graden en een beetje wind. Het parcours met heuvels en grindwegen is niet echt geschikt voor snelle toptijden. Het kampioenschap vindt plaats tijdens de Sandneslopp, waarbij de deelname niet erg groot is met ruim 200 finishers op de 21,1 km.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *