< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 28-9-2020: Lidingölopp zonder publiek en Finse crosskampioenschappen

28 september 2020 (0 reacties)

De Lidingölopp in Zweden is de grootste veldloop ter wereld met veel afstanden. Dit jaar is alles anders tijdens de 56e editie. In plaats van 12.500 deelnemers op de 30 kilometer zijn er 50 deelnemers. En het is geen volksfeest nu er geen publiek is. In Oslo maakt de Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal een rentree met 15.01.13 min. op 5000 meter, nadat ze in juni geblesseerd geraakt is bij de Impossible Games in hetzelfde Bislett-stadion. Bij de Finse kampioenschappen veldlopen in Kurikka winnen Johanna Peiponen en Antti Ihamäki de langste afstand. Scandinavische atletiekberichten.

Lidingölopp: Charlotta Fougberg en Samuel Russom winnen 15 kilometer

Ook dit jaar heeft de Lindingölopp plaatsgevonden in het laatste weekeinde van september. Het is de grootste veldloop ter wereld. De start van dit loopevenement in Zweden in de vorige eeuw markeert ook een beetje het begin van recreatief lopen in het Scandinavische land. Maar tijdens de coronacrisis is alles anders bij de 56e editie. In plaats van 12.500 deelnemers op de 30 kilometer zijn er 50 deelnemers. Dit jaar is het geen volksfeest, want er is geen publiek. Charlotta Fougberg wint de 15 kilometer bij de vrouwen. Meraf Bahta neemt het initiatief, maar het verschil met de achtervolgers is nooit meer dan 10 seconden. Halverwege neemt Fougberg de leiding om in 52.11 min. naar de zege te lopen. Bij de mannen wint Samuel Russom (45.38). De winnaars op de 30 kilometer zijn Linus Hultegard en Hanne Kumlin.

Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal maakt come-back in Bislett-stadion

Karoline Bjerkeli Grovdal is de snelste vrouw op de 5000 meter in het Bislett-stadion in Oslo in een wedstrijd, die de naam draagt van de bekende Noorse loopbroers Arne en Knut Kvalheim. Met 15.01.13 min. blijft ze bij haar rentree niet ver verwijderd van haar beste tijd. In juni is de 30-jarige Noorse uitgestapt bij de Impossible Games, een alternatieve Diamond League-meeting in de hoofdstad. Maar de trainingen gaan weer goed en dat is aan de eindtijd te zien. Op de Spelen in Rio is ze zevende geworden op de 5000 meter. Eigenlijk is het tegelijk de start en het einde van haar baanseizoen. De tijd van Grovdal zal niet officieel in de boeken komen, maar die keuze is bewust gemaakt. Ze wil geen risico nemen en daarom heeft ze voor schoenen met te dikke zolen gekozen. Daarnaast is het ook een gemengde race met mannen en vrouwen.

Finse crosskampioenen: Johanna Peiponen en Antti Ihamäki

Bij de nationale crosskampioenschappen in Finland winnen Johanna Peiponen (35.49) en Antti Ihamäki (31.22) de langste afstand in Kurikka. De vrouwen en mannen lopen nu allebei 10 kilometer. Ihamäki heeft de afgelopen maanden gezondheidsproblemen gehad door een ijzertekort, maar bij de titelstrijd gaat alles goed. Peiponen gaat er vandoor in de laatste ronde in een afdaling. “Toen heb ik de handrem losgelaten”. Annemari Kiekara moet afhaken met een blessure. Ze is geselecteerd voor de wereldkampioenschappen halve marathon in Polen. Bij de juniores maakt de talentvolle Nathalie Blomqvist indruk bij het veldloopkampioenschap met 13.30 min. op de 4000 meter en een grote voorsprong.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *