< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 28-9-2021: Geen Deense seniorentitel halve marathon Kristensen (17) en Zweeds record 10 kilometer Meraf Bahta

28 september 2021 (0 reacties)

Astrid My Ronde Kristensen heeft vorig weekeinde de snelste tijd gelopen bij de Deense vrouwen in de halve marathon van Kopenhagen met 1.14.45u. Maar ze krijgt geen gouden medaille, want het talent is nog maar 17 jaar. Alle betrokkenen hebben er begrip voor, maar het is toch opmerkelijk. De Zweedse Meraf Bahta evenaart in Engeland haar record op de 10 kilometer (31.44). In veel landen zijn de corona-maatregelen minder streng. De Scandinavisch atleten reizen weer naar internationale wedstrijden. Er zijn meer uitslagen (ook marathons). En in Zweden heeft de Lidingöloppet plaatsgevonden. Scandinavische atletiekberichten.

Talentvolle Deense Kristensen (17) loopt snelle halve marathon 

Astrid My Ronde Kristensen is de snelste Deense vrouw in de halve marathon in Kopenhagen. Het is ook een kampioenschap, maar de pas 17-jarige loopster krijgt geen gouden medaille. Met haar 1.14.45u. is ze vorig weekeinde twee minuten sneller dan Annah Ritah, die de titel pakt. Vanwege haar leeftijd en de regelgeving is er geen huldiging. Achteraf zijn er vragen en discussie. De atlete zelf heeft begrip, maar er is natuurlijk ook teleurstelling. Haar grote talent is al langer bekend. Ze is in haar leeftijdsgroep Deens kampioene cross en 3000 meter, maar een dergelijke tijd op 21,1 km. is uitzonderlijk. De bond wijst erop dat jonge atleten niet te veel belast moeten worden. “Door te hard te trainen komen er blessures en kan een carriere afgelopen zijn”. Ook haar trainer Jens Pedersen vindt dat er nog genoeg tijd is om later langere afstanden te lopen. Het gaat erom de motivatie te behouden en niet geblesseerd te zijn, zegt hij.

Zweedse Bahta evenaart eigen record op 10 kilometer

Bij de Great Manchester Run in Groot Brittannië loopt de Zweedse Meraf Bahta naar de tweede plaats op de 10 kilometer met 31.44 min. Dat is precies dezelfde tijd als haar eigen nationale record uit 2017. De Britse Eilish McColgan wint in 30.52 min. De Lidingöloppet in Zweden is een echte klassieker (57e keer) met massale deelname. Er zijn diverse afstanden, maar de 30 kilometer in het veld heeft het meeste prestige. Sylvia Medugu (Ken.) wint met 1.55.03u., voor de Zweedse Linnéa Sennström. Bij de mannen is de eerste plaats voor Samuel Russom (Eritrea, 1.36.56). Hij is lid van een Zweedse club. De cross in de natuur kan bijzonder zwaar zijn, maar de Lidingöloppet vindt dit jaar plaats met goed weer.

Marathons in Berlijn en Odense

Er zijn traditioneel veel Scandinavische deelnemers in de marathon van Berlijn. De Zweedse Hanna Lindholm is de snelste loopster met 2.33.23u., gevolgd door de Noorse debutante Maria Sagnes Wagan (2.35.34). Beste Scandinaviër bij de mannen is de Noor Ebrahim Abdulaziz uit Strindheim met 2.17.17u. Dat is een prima tijd bij de masters. In november wordt hij 43 jaar. In het Deense Odense wordt bij de H.C. Andersen-marathon voor de vijftiende keer het nationale kampioenschap georganiseerd. De titels gaan naar Lene Broberg (2.55.59) en Martin Egebjerg Olesen (2.22.53). De marathon in Stockholm is 9 oktober.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *