< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 29-4-2019: Marathonzondag met WK-limieten en PR’s

30 april 2019 (0 reacties)

Het is een goede zondag voor Scandinavische marathonlopers met veel nieuwe beste tijden in Hamburg, Londen en Düsseldorf. De Zweedse Hanna Lindholm loopt 2.29.34 u. in Hamburg en daarmee wordt ze tweede allertijden in haar land. “Dit is echt te gek”, zegt de Deen Thijs Nijhuis, die in Düsseldorf zijn PR met vijf minuten aanscherpt tot 2.14.18 u. In Londen zet Mikaela Larsson 2.31.40 u. op de klok. Deze atlete heeft een bijzonder fraai lijstje met 13 marathons achter haar naam en 12 keer persoonlijke records. 

Het is een uitzonderlijke dag voor de marathonlopers/sters in Zweden met maar liefst vijf WK-limieten. Bij de vrouwen is er zelfs een luxeprobleem met vijf atletes, die al onder de gevraagde 2.36 u. zijn gebleven. Wie er naar Doha gaan, wordt later bekend gemaakt.

Hamburg-marathon

In Hamburg gaan David Nilsson (Högby) en Adhanom Abraha (Eskilstuna) snel van start. Abraha heeft op de halve marathon 1.03.30 u. als tussentijd en Nilsson 1.04.36 u. De tweede helft gaat een stuk moeilijker, maar beide lopers blijven onder de kwalificatietijd (2.16) met 2.13.29 u. voor Nilsson en 2.14.14 u. voor Abraha. De voormalige Eritreër is in zijn vorige marathons niet aan de eindstreep gekomen. Met 2.29.34 u. wordt Hanna Lindholm tweede allertijden in haar land en het is ruimschoots onder de WK-limiet (2.36). Lindholm heeft nog lange tijd op een schema onder 2.28 u. gelopen, wat naar verwachting de gevraagde tijd voor de OS zal worden. Johanna Bäcklund loopt 2.35.10 u. Zij komt van de eilandengroep Aland, dat een aparte status heeft en zij heeft een Zweeds en Fins paspoort. De Finse Anne-Mari Hyryläinen is zeker van een ticket naar de WK met 2.35.04 u. (negende in Hamburg). Dat geeft rust en zekerheid, zegt ze. In Londen loopt Mikaela Larsson 2.31.40 u. Hiermee staat ze op de zevende plaats van de allertijdenlijst in Zweden. En haar eigen lijstje met 13 marathons mag ook gezien worden. Ze heeft maar liefst 12 keer een nieuwe beste tijd gelopen.

Thijs Nijhuis

De Deen Thijs Nijhuis wordt derde in Düsseldorf met 2.14.18 u. Hij plaatst zich ook voor de wereldkampioenschappen in Doha. “Dit is echt te gek”, zegt de atleet, die ook zichzelf verbaasd met een verbetering van zijn beste tijd met vijf minuten. Vorig jaar heeft Nijhuis zijn debuut gemaakt met de Deense marathontitel. Hij loopt in een grote groep, maar na 30 kilometer zijn er steeds meer afvallers. “Ik had echt een goede dag, dus ik heb steeds voorin kunnen lopen. Ik heb mijn krachten goed kunnen verdelen.” Het tweede gedeelte gaat sneller. Na het herstel staat over een maand de eerste wedstrijd weer in de agenda.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *