< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 3-2-2021: Fins hordenrecord Nooralotta Neziri en Royal Run naar herfst

3 februari 2021 (0 reacties)

Foto: Nooralotta Neziri

Er zijn strenge coronamaatregelen, maar in het weekeinde zijn er toch opvallend veel indoorwedstrijden in Europa. Vooral de Scandinavische sprinters pakken hun kans om te knallen. Veel atleten jagen op de limiet voor de EK-indoor. Er is ook een snelle 3000 meter met een Zweeds record van Andreas Almgren. Bij de internationale indoormeeting in het Duitse Karlsruhe heeft de Finse Nooralotta Neziri haar eigen nationale record op de 60 meter horden aangescherpt (7.92 sec.). De Royal Run in Denemarken is uitgesteld naar september. Scandinavische atletiekberichten.

Nieuw Fins hordenrecord voor Nooralotta Neziri
“Natuurlijk kom ik om te winnen, maar zo’n goede tijd had ik niet verwacht. Ik kan niet zeggen dat alle trainingen goed zijn gegaan, maar ik heb de hele winter toch al met al goed kunnen trainen”, zegt de Finse Nooralotta Neziri. Bij de internationale indoormeeting in Karlsruhe verbetert ze haar eigen nationale record op de 60 meter horden: 7.92 sec. “Eindelijk”, klinkt het, want haar vorige beste tijd dateert uit 2015. Eigenlijk komt ze met niet al te hoge verwachtingen naar Duitsland en ze is al blij dat er een wedstrijdje is. “Mijn start in de finale is beter als in de heat (8.01)” en dat pakt goed uit. Haar vorige toptijd en nationale record van 7.97 sec. is overigens geëvenaard door Reetta Hurske. De Finse atlete heeft nu 8.08 sec. op de 60 meter horden in Karlsruhe.

Zweeds record Andreas Almgren op 3000 meter (7.41.6) in Sollentuna
In Sollentuna snelt de Zweed Andreas Almgren naar een nationaal record op de 3000 meter in 7.41.6 min. Hij is nu ook de beste Scandinaviër indoor. Het is een handgeklokte tijd. De 25-jarige atleet kan misschien nog sneller. Tot de helft is er een tempomaker, maar verder moet Almgren het alleen doen. Hij kan versnellen in het tweede gedeelte en misschien is er met concurrentie iets meer mogelijk. Zijn landgenoot Andreas Kramer wordt vijfde in Karlsruhe op de 800 meter in 1.46.8 min. Ook dit is een handtijd, omdat de electronische tijdwaarneming niet functioneert. In Noorwegen zijn er in Baerum en Bergen vier EK-limieten op de 60 meter. Henriëtte Jaeger is bekend als meerkampster, maar ze loopt nu ook een Noors juniorenrecord 400 meter in 53.24 sec. In Wenen zijn veel Denen en Sara Slott Petersen plaatst zich op de 400 meter voor de EK-indoor. Ze heeft Olympisch zilver gewonnen op de 400 meter horden.

Royal Run in Denemarken wordt verplaatst naar september
De Royal Run in Denemarken is een initiatief van kroonprins Frederik. De eerste editie heeft in 2018 plaatsgevonden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Hij is zelf ook een enthousiaste hardloper. Vanwege de coronamaatregelen is de loop, die in diverse plaatsen wordt georganiseerd, uitgesteld van mei naar 12 september. De kroonprins hoopt nu dat in de herfst ‘wel een echt loopfeest’ kan worden georganiseerd. “En blijven bewegen en trainen! Juist nu in deze donkere tijden”, zegt hij. Vaak loopt hij mee op verschillende locaties (en ook zijn familie). Ook heeft de kroonprins er aardigheid in om soms mee te fietsen. Deelnemers denken dan dat het een spraakzame vrijwilliger met aanmoedigingen op het parkoers is. Later realiseren ze zich met grote verbazing dat het de kroonprins is. Er zijn drie afstanden: 1 mijl, 5 kilometer en 10 kilometer. De grootste lopen zijn in Sonderborg, Aalborg, Odense en in Kopenhagen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *