< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 4-3-2019: Geen Finse EK-medaille en Noorwegen vierde in medaillestand

4 maart 2019 (0 reacties)

Sinds 2000 heeft Finland geen medaille meer gewonnen op de EK-indoor en dat lukt ook in Glasgow niet. Reetta Hurske komt dichtbij met een vierde plaats op de 60 meter horden. Ze raakt de laatste horde; geen brons. Denemarken behaalt geen medailles. Zweden heeft twee medailles bij het verspringen en polsstokhoogspringen van de mannen. Op de 800 meter zijn er teleurstellende uitslagen van Andreas Bube (De.) en Andreas Kramer (Zwe.). Het is Noorwegen dat vierde wordt in de medaillestand met dank aan Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm en Henrik Ingebrigtsen. De 18-jarige Jakob Ingebrigtsen loopt opgeteld 9000 wedstrijdmeters in Glasgow. Scandinavische atletiekberichten.

Geen EK-medaille voor Finland in Glasgow
Sinds 2000 heeft Finland geen medaille gewonnen op de EK-indoor. Twaalf atleten gaan naar Glasgow, maar opnieuw zijn er geen plakken. Op de hordensprint van de vrouwen zijn er twee finalistes met Reetta Hurske en Nooralotta Neziri. Hurske wordt vierde (8.02) en Neziri zesde (8.09), als Nadine Visser goud pakt. Neziri is zwaar teleurgesteld na een matige start. Hurske baalt misschien nog wel meer. De atlete loopt op de bronzen plek, maar een lichte aanraking van de laatste horde verpest het. Ze mist het podium met 2/100. “Ik kan niet ontevreden zijn met de klassering, maar het gaat om het brons. Ik baal hiervan.” Topi Raitanen loopt 7.55.71 min. op de 3000 meter. Hiermee staat hij derde op de allertijdenlijst in Finland, maar het is niet genoeg voor een finaleplaats op de EK-indoor.

Andreas Bube en Andreas Kramer kunnen niet imponeren op 800 meter
Zweden is met een grote ploeg op de EK, maar het zijn juist atleten waarvan iets verwacht wordt, die teleurstellen. Op de 800 meter van de mannen wordt Andreas Kramer laatste. In Berlijn heeft hij een Europese medaille veroverd en de Zweed staat ook hoog in de jaarlijst, maar hij doet niet mee voor de prijzen. De tamelijk onbekende Jonas Leandersson doet het wel goed met een vijfde plaats op de 3000 meter. De Deen Andreas Bube (31) heeft op het vorige EK-indoor zilver behaald op de 800 meter in Belgrado. Hij wordt nu vijfde in Glasgow met 1.47.67 min. Hij verwijt zichzelf dat hij te vroeg heeft versneld. Na 400 meter loopt Bube aan de leiding met een doorkomst van 53.33 sec. Als de eindsprint wordt ingezet kan de Deen niet meer aanhaken.

Noors EK-succes op loopnummers
Jakob Ingebrigtsen wint goud en zilver op 3000 meter en 1500 meter. Er is goud voor Karsten Warholm op de 400 meter en Henrik Ingebrigtsen heeft brons op de 3000 meter. Hiermee wordt Noorwegen vierde in het medailleklassement van de EK-indoor. De 18-jarige Ingebrigtsen loopt tijdens het toernooi in totaal 9000 wedstrijdmeters. Ook op de 1500 meter zijn de verwachtingen zeer hoog en dat zegt ook veel over de status van de jonge Noor. De Pool Marcin Lewandowski is echter sneller. Jakob Ingebrigtsen loopt naar een uitstekende tweede plaats. Hij kijkt vol vertrouwen naar het buitenseizoen, want er moeten nog snellere tijden op de klok komen. Het Noorse Bergen heeft het Europese kampioenschap onder 23 jaar in 2021 binnengehaald. Ook dan zal Jakob Ingebrigtsen een grote naam op het affiche zijn in het Fana-stadion.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *