< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 4-4-2022: Veel uitslagen wegwedstrijden en Deense Stine Rex loopt Death Valley Marathon

4 april 2022 (0 reacties)

In het eerste weekeinde van april zijn er in Europa veel wegwedstrijden met ook halve en hele marathons van een hoog niveau. De Scandinavische atleten pakken hun kans na twee jaren met weinig loopevenementen vanwege de corona-pandemie. De Noor Zerei Kbrom Mezngi loopt 1.00.42u. op de halve marathon in Berlijn. De Deense ultraloopster Stine Rex gaat deze zomer deelnemen aan de loodzware Death Valley Marathon (217 km.) in de Verenigde Staten. De Noorse atleet Filip Ingebrigtsen maakt na ziekte een terugkeer in een kleine stratenloop met 14.22 min. op de 5 kilometer. Scandinavische atletiekberichten.

Geen Noors record halve marathon Mezngi of Nordstad Moen

Het Noorse record op de halve marathon is 59.48 min. van Sondre Nordstad Moen. Daar blijft hij dit weekeinde ruim boven met 1.02.28u. in het Poolse Poznan (zesde). Er wordt ook veel verwacht van zijn landgenoot Zerei Kbrom Mezngi, die naar Berlijn reist. Met 1.00.42u. blijft hij 35 seconden boven zijn beste tijd. Bij beide wedstrijden is het bij de start behoorlijk koud. In Berlijn is ook de Zweed David Nilsson, die elfde wordt in 1.01.56u. Dat is 39 seconden boven het nationale record. Hanna Lindholm wordt twaalfde in de Duitse hoofdstad (1.11.15, pr). De Noorse Runa Falch wordt vijfde in de Hannover-marathon in 2.33.53. Een goede prestatie, maar ze zal balen, want het is 1 seconde boven haar beste tijd uit 2018. De Zweed Archie Casteel wordt negende in Hannover met 2.15.22u. De EK-limiet is 2.14.30u. Ook veel Scandinavische subtoppers lopen snelle tijden in Europese wedstrijden.

Deense ultraloopster Stine Rex start in Death Valley Marathon (217 kilometer)

De Deense ultraloopster Stine Rex is zich inmiddels volop aan het voorbereiden op een nieuwe uitdaging. Ze is uitgenodigd voor de Death Valley Badwater Marathon in Californië. Van 11-13 juli wordt bij extreem hoge temperaturen (tot ver boven de 40 graden) 217 kilometer gelopen. De tijdslimiet is 48 uur. Er zijn grote temperatuurverschillen maar ook veel hoogtemeters. De finish is op 2580 meter. Slechts 100 deelnemers mogen meedoen en amper de helft volbrengt de loop. De 42-jarige Rex is de eerste Deense in deze bijzondere ultraloop. De sauna is een goede plek om te trainen, zegt ze. Eerder heeft Stine Rex 340 kilometer in 48 uur op de loopband volbracht. Ze heeft geen professioneel team; de familie zorgt voor de begeleiding.

Noor Filip Ingebrigtsen maakt rentree in kleine stratenloop

Filip Ingebrigtsen heeft de laatste jaren veel blessures gehad en ook is hij vaak ziek geweest. In Lier (ten westen van Oslo) maakt de Noor een rentree. In tegenstelling tot zijn broers Henrik en Jakob loopt de voormalig Europees kampioen veldlopen en 1500 meter slechts zelden op de weg. Ingebrigtsen wint de 5 kilometer bij deze kleine loop gemakkelijk in 14.22 min. De tijd is voor de 28-jarige loper niet belangrijk. Hij wilde eens wat anders doen dan duur- en basistraining. De atleet uit Sandnes heeft vorig jaar zomer bij de Bislett Games een prima 7.34.00 min. gelopen op de 3000 meter. Hij lijkt dan goed op weg naar de Olympische Spelen. De problemen stapelen zich toch weer op. In Japan sneuvelt hij in de serie’s van de 1500 meter.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *