< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 4-8-2020: Sterke 800 meter Noorse Hedda Hynne en Ijslands record Andrésson in Vught

4 augustus 2020 (0 reacties)

Hlynur Andrésson Foto Bjorn Paree

Bij de atletiekmeeting in het Italiaanse Triëst is er een mooie 800 meter bij de vrouwen. De Noorse Hedda Hynne blijft onder de 2 minuten met 1.59.94 min. Maar er is wat irritatie bij de 30-jarige atlete, want het zou sneller moeten na een iets te trage opening. Ze blijft 12/100 boven het nationale record. In Vught is er op de 3000 meter een Ijslands record voor Hlynur Andrésson (8.02.60). De Noorse atleten Therese Johaug en Sondre Nordstad Moen zullen andere schoenen moeten gebruiken op de baan nu de wereldatletiekbond nieuwe regels heeft vastgesteld (per 1 december). Scandinavische atletiekberichten.

Bijna Noors record 800 meter voor Hedda Hynne

“De start kan iets beter. Op 600 meter blijf ik iets te veel achter. Het laatste stuk is goed”, is de analyse van de Noorse Hedda Hynne na haar 800 meter in het Italiaanse Triëst. Het is een mooie race met vier vrouwen onder de 2 minuten. Hynne wordt derde met 1.59.94 min. Uitstekend gelopen, maar er is toch wat irritatie bij de 30-jarige atlete. Ze loopt voor de derde keer in haar carriere onder 2 minuten, maar ze blijft nu ook nipt boven het Noorse record van Ingvild Makestad Bovim (1.59.82). Eigenlijk zou ‘de haas’ in een 57’er moeten doorkomen na een baanronde, maar het gaat iets langzamer. Op 23 augustus heeft de loopster misschien een nieuwe kans bij een wedstrijd in Stockholm. Dat is nog niet helemaal zeker in verband met reisbeperkingen naar Zweden.

Ijslands record 3000 meter voor Hlynur Andrésson in Vught

De Ijslander Hlynur Andrésson heeft dit jaar in Nederland al zijn goede vorm laten zien in verschillende wedstrijden. In Vught pakt de 26-jarige atleet wederom een nationaal record. Met 8.02.60 min. op de 3000 meter is hij weer sneller dan de 8.04.54 min. een maand eerder in Utrecht. Andrésson heeft nu acht Ijslandse records achter zijn naam staan. In Nijmegen is zijn 14.32 min. op de 5 kilometer op de weg ook een nationaal record. De komende weken heeft de loper twee 5000 meters in de agenda staan. Op die afstand is hij sinds vorige zomer de snelste Ijslander met 13.57.89 min. Met een goede 3000 meter in de benen is er kans op verbetering van die tijd.

Andere schoenen nodig voor Therese Johaug en Sondre Nordstad Moen

De nieuwe regelgeving van de wereldatletiekbond IAAF voor schoenen heeft gevolgen voor de Noorse lopers Therese Johaug en Sondre Nordstad Moen. De zool mag bijv. niet dikker zijn dan 25 mm. op de baan. Recent hebben ze op 11 juni op schoeisel gelopen, dat per 1 december niet meer is toegestaan. Dat is bij de Impossible Games in het Bislett-stadion in Oslo geweest. Fabrikanten zoeken naar nieuwe modellen. Er is een verschil in regels voor de baan en de weg. “Het gaat er vooral om dat ik niet geblesseerd raak”, zegt Johaug. De langlaufster is ook een hele goede hardloopster met nationale titels. De atlete zegt dat ze andere schoenen zal gaan testen. Daarna loopt de Noorse mogelijk nog een 10.000 meter op de baan.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *