< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 5-10-2020: Goed weekeinde Noorse wegatletiek

6 oktober 2020 (0 reacties)

Het is een raar atletiekjaar door de coronacrisis, maar de Noorse wegatletiek kan terugkijken op een goed weekeinde. Sondre Nordstad Moen wordt negende in de Londen-marathon met een Olympische kwalificatie. Karoline Bjerkeli  Grovdal loopt een nationaal record op de 5 kilometer (15.04) in Spikkestad. In Jessheim worden Vienna Soyland Dahle en Marius Vedvik nationaal kampioen halve marathon. In het bijprogramma loopt Zerei Mezngi 28.10 min. op de 10 kilometer, bijna de beste Noorse tijd op deze afstand. Scandinavische atletiekberichten.

Sondre Nordstad Moen in Londen-marathon

Sondre Nordstad Moen wordt met 2.09.01 u. negende in de Londen-marathon, één plaats achter Eliud Kipchoge. Hij is de beste Europeaan. De 29-jarige atleet komt niet in de buurt van zijn beste tijd (2.05.48), maar hij blijft wel onder de Olympische limiet voor Tokio. In het herfstweer met regen en wind heeft hij geen goede dag, maar helemaal ontevreden is hij niet. Moen heeft een tijd van ca. 2.08 u. in gedachten, omdat hij in de voorbereiding door ziekte een paar keer niet optimaal heeft kunnen trainen. Het wordt de derde tijd op de marathon in zijn atletiekcarriere. 

Karoline Bjerkeli Grovdal met Noors record 5 kilometer

Karoline Bjerkeli Grovdal (30) heeft een weekeinde eerder al een mooie rentree gemaakt met 15.01.13 min. op de baan op de 5000 meter. De loopster heeft sinds maart last gehad van een stressfractuur in het bekken. Met 15.04 min. op de 5 kilometer op de weg in Spikkestad loopt ze een nationaal record. Ze is 20 seconden sneller dan Susanne Wigene. “Ik kan niet zeggen dat ik een fijne zomer heb gehad”, zegt de Noorse. “Deze tijd geeft veel opluchting”. Tijdens de wedstrijd is er nog een gevaarlijk moment als Grovdal in de berm moet springen voor een auto om geen ongeluk te krijgen. Komende periode staan nog een crosskampioenschap en een 10 kilometer op het programma.

Noors kampioenschap halve marathon

In Jessheim is het Noorse kampioenschap halve marathon georganiseerd. De titelstrijd zou eigenlijk eerder in het jaar plaatsvinden tijdens de Oslo-marathon. Er wordt gestart in groepjes van 25 atleten, afhankelijk van de verwachte eindtijd. Er zijn uiteraard heel veel coronamaatregelen om besmetting te voorkomen. Het programma duurt dan ook bijna de hele dag, want er zijn titels te verdelen in veel leeftijdsgroepen. Bij de senioren gaan de zege’s naar Vienna Soyland Dahle (1.14.16) en Marius Vedvik (1.04.41). De wedstrijd in Jessheim is eigenlijk een 10 kilometer waar nu de halve marathon is toegevoegd. Op de 10 kilometer loopt Zerei Mezngi een snelle tijd. Hij is de Noorse kampioen 10.000 meter. Met 28.10 min. blijft hij 14 seconden boven de beste nationale tijd van Jakob Ingebrigtsen. Eerste vrouw is Silje Fjortoft met 33.48 min.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *