< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 6-12-2023: Suldan Hassan tweede in Montferland Run en marathonrecord Finse Camilla Richardsson 

6 december 2023 (0 reacties) Scandinavisch atletieknieuws, 6-12-2023: Suldan Hassan tweede in Montferland Run en marathonrecord Finse Camilla Richardsson 

Op archiefbeeld rechts Camilla Richardson

De Zweed Suldan Hassan is blij dat hij weer terug is op hoog niveau. Hij wordt tweede in de Montferland Run in 43.41 min.; tweede op de allertijdenlijst in zijn land. Ijsland stuurt één atleet naar de Europese kampioenschappen cross in Brussel. Noorwegen heeft 22 atleten in het team (maar geen Jakob Ingebrigtsen en er zijn meer afmeldingen). De Valencia-marathon is het decor van veel records. Dat geldt ook voor de Finse Camilla Richardsson, die met 2.24.38u. verrast met een nationaal record. Scandinavische atletiekberichten.

Zweed Suldan Hassan wordt tweede in ’s Heerenberg 
Sinds januari 2022 heeft de Zweedse langeafstandsloper Suldan Hassan de nodige problemen gehad. Eind oktober heeft hij weer 1.01.56u. op de halve marathon gelopen, waarmee hij vierde staat op de allertijdenlijst in zijn land. In de Montferlandrun in ’s Heerenberg wordt hij tweede in 43.41 min. op de 15 km. Dat is de tweede tijd in Zweden, zeven seconden na David Nilsson. Hassan is blij dat hij weer terug is op hoog niveau en de atleet wil graag naar de Olympische Spelen. “Een wedstrijd met veel goede lopers op een heuvelachtige weg, maar ook met afdalingen. Ik ben blij met de tweede plaats. Die plek is realistisch, want de winnaar is een wereldkampioen”, zegt hij.

Scandinavische ploegen naar EK-cross in Brussel 
Noorwegen stuurt een grote ploeg naar de 29ste Europese kampioenschappen cross in Brussel. Eerder is al bekend geworden dat favoriet Jakob Ingebrigtsen niet naar België reist. Er zijn nog veel onzekerheden en afzeggingen. De mannen senioren komen wel op volle sterkte aan de start, met o.a. Henrik Ingebrigtsen. Bij de vrouwen is Karoline Bjerkeli Grovdal podiumkandidate. Ijsland stuurt slechts één atleet naar de titelstrijd, maar Denemarken heeft een relatief grote ploeg (14). Daarbij zijn bij de junioren misschien kansen op een medaille. Sofia Thogersen heeft dit jaar de titel gewonnen op de cross van de Noordse landen in Reykjavik. Bij de jongens is Axel Vang Christensen een snelle loper.

Snelle marathon Finse Camilla Richardsson in Valencia 
Het is pas haar tweede marathon, maar in Valencia zet de Finse Camilla Richardsson een prima 2.24.38u. op de klok. Ze is daarmee zes minuten sneller dan bij haar debuut van twee jaar geleden. Het Finse record wordt met twee minuten aangescherpt en ze blijft ook ruim onder de limiet voor de Olympische Spelen. “Het ging geweldig van start tot finish. Ik heb tijdens de marathon geen enkel probleem gehad.” Halverwege is de doorkomst 1.12.23u. Ze kan mee in een groepje dat op een eindtijd van ca. 2.25u. mikt. Haar trainer is Jukka Keskisalo. In 2024 gaat ze naar de EK halve marathon in juli, waarna een maand later de Olympische marathon volgt.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *