< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 8-3-2021: EK met twee keer goud Ingebrigtsen en zilver Finse Kemppinen

8 maart 2021 (0 reacties)

Jakob Ingebrigtsen maakt de verwachtingen waar bij de Europese kampioenschappen indoor in het Poolse Torun. Er zijn twee gouden medaille’s op de 1500 meter en de 3000 meter. Zweden doet het goed met vier medaille’s, maar dat is niet op de loopnummers. “Geweldig goed en geweldig slecht”, is de samenvatting van Carl Bengtström als hij op de ondankbare vierde plaats eindigt op de 400 meter tussen de Nederlanders. De Finse sprintster Lotta Kemppinen is in vorm, maar haar zilveren plak op de 60 meter is toch een grote verrassing. Denemarken heeft een groot team, maar er zijn geen podiumplaatsen. Scandinavische atletiekberichten.


Jakob Ingebrigtsen wint EK-goud 1500 meter en 3000 meter
Jakob Ingebrigtsen (20) verwacht dat de concurrenten er in de EK- finale van de 3000 meter vanaf het begin een snelle race van zullen maken. De Noor heeft immers de topsnelheid van een 1500 meter-loper in de benen. Dat gebeurt niet. Ietwat arrogant klinkt het dan na afloop: “Ik dacht dat ze slimmer waren”. Ingebrigtsen kan nu relatief gemakkelijk en onbedreigd naar de zege op de 3000 meter in Torun lopen. Op de 1500 meter wordt hij eerste, nadat een diskwalificatie wordt doorgestreept. Dat levert veel discussie op. Er gebeurt precies wat vader en trainer Gjert Ingebrigtsen in de voorbereiding het meest vreesde; geduw en getrek, struikel- en valpartijen op de smalle baan in de zaal. Alle aandacht gaat naar de gouden medaillewinnaar, maar de Noor Narve Gilje Nordas eindigt ook op een prima vijfde plaats op de 3000 meter. Filip Ingebrigtsen kan niet imponeren in de serie op de 1500 meter.


Meraf Bahta baalt van valpartij Maureen Koster
Zweden heeft vier medaille’s gewonnen in Polen. Op de loopnummers zijn er ook tegenvallers. Andreas Kramer heeft zeker kansen op een podiumplek op de 800 meter. In de halve finale komt hij in aanraking met de Pool Mateuz Borkowski, die gediskwalificeerd wordt. Dat besluit wordt teruggedraaid en het gevolg is dat Kramer geen finalist is. De Zweedse Meraf Bahta is een van de favorieten op de 3000 meter. Zij heeft last van de valpartij van Maureen Koster. Na afloop baalt ze van het incident. De loopster wil net aanzetten voor een medailleplaats als het gebeurt. “Geweldig goed en geweldig slecht”, zegt Carl Bengtström, die op de 400 meter vierde wordt tussen de Nederlanders. “Tien meter meer en ik had een medaille gehad. Maar ja, we lopen nu eenmaal geen 410 meter”

Finse Lotta Kemppinen pakt verrassend zilver 60 meter
“Ik had een goede start en ik kon doorgaan achter winnares Ajla del Ponte”, zegt de Finse Lotta Kemppinen, die zilver wint op de 60 meter. Het is haar debuut op een internationaal seniorentoernooi. Kemppinen (22) moet wel even goed naar de uitslag kijken. Het verschil met het brons van Jamile Samuel is slechts vier duizendsten (7.212 sec. en 7.216). Nooralotta Neziri blijft op de 60 meter horden een honderdste verwijderd van de bronzen plaats. Finland doet het goed met 13 atleten, die 3 medaille’s winnen. Denemarken heeft een flink team, maar moet met lege handen terugreizen. Drie atleten komen niet verder dan de voorronde 3000 meter. Bij de vrouwen is er wel een Deens record op die afstand met 9.00.80 min. van Alberte Kjaer. Ook op de 1500 meter komt een trio mannen niet verder dan de serie. Kojo Musah wordt 8e in de finale 60 meter. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *