< terug

Scandinavisch atletieknieuws: Veel interesse voor Royal Run Denemarken en dure tickets OS Parijs

28 januari 2024 (0 reacties)

De Royal Run van koning Frederik in Denemarken is erg populair. Er komen extra startnummers. In vijf plaatsen kunnen in totaal 95.000 lopers/loopsters meedoen. De jonge triatlete Tilda Mansson (19) loopt een uitstekende 3000 meter indoor in Sollentuna met 8.58.25 min. De talentvolle Zweedse laat zien dat ze ook snelheid in de benen heeft. Het wordt een duur reisje naar de Olympische Spelen in Parijs. Familie, vrienden en supporters, die willen komen, betalen dure tickets. Ook Noorse atleten mopperen over de hoge kosten. Scandinavische atletiekberichten.

Royal Run Denemarken wordt steeds groter
De Royal Run in Denemarken is een laagdrempelig loopfeest. Het is een initiatief van koning Frederik; zelf een enthousiaste loper. De eerste editie heeft plaatsgevonden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Hij geeft zelf het goede voorbeeld en ook zijn vrouw en kinderen zullen meedoen. Dit jaar is het evenement in vijf plaatsen op 20 mei. Nu de inschrijving vol is, komen er toch 7500 startnummers extra vanaf 31 januari. Het totaal aantal deelnemers komt hiermee op 95.000. Vier van de vijf lokaties worden iets groter. In Kalundberg lukt dit niet. In Kopenhagen-Frederiksberg starten meer dan 40.000 deelnemers. Er zijn drie afstanden: 1 mijl, 5 kilometer en 10 kilometer. Elk jaar wordt de Royal Run groter. Er is veel steun om mensen in beweging te krijgen.

Tilda Mansson (19) wordt zesde allertijden in Zweden op 3000 meter
De 19-jarige Tilda Mansson heeft haar talent al laten zien op de triathlon, maar ze kan ook goed hardlopen. Bij een meeting in Sollentuna (Zweden) is ze de snelste vrouw met 8.58.25 min. Ze heeft snelheid in de benen en de laatste kilometer in de hal gaat in 2.57 min. Mansson is blij met dit persoonlijke record na een lange, zware trainingsperiode. Leonie Balter finisht na 9.27.57 min. De wedstrijd wordt georganiseerd door de plaatselijke studenten-atletiekvereniging. Er zijn maar liefst 14 serie’s op de 3000 meter. Bij de mannen is Ahmed Sharmarke de snelste atleet in 7.55.54 min.

Noorse atleten mopperen over dure toegangskaarten OS
“Je denkt dat het goedkoper en gemakkelijker is in Europa dan ergens anders in de wereld. Maar het kost zoveel meer!”, zegt de Noorse 800 meter-loopster Hedda Hynne verontwaardigd. Een ticket in de voorronde/kwalificatie van de OS kost 200 euro. Het wordt alleen maar duurder. Wie naar de finaledag wil, betaalt vele honderden euro’s meer. Dat is een teleurstelling voor familie, vrienden en fans. De atleten zelf balen er ook van. Sprintster Henriette Jager: “Mijn vader en zus willen in Parijs komen kijken. Ze gaan wel, maar ze zijn geschokt wat het allemaal kost.” Haar moeder maakt deel uit van het Noorse begeleidingsteam. “Vergelijk het eens met de EK in Rome. Daar is het veel goedkoper om op de tribune te zitten.” De Noorse bond begrijpt de teleurstelling en frustratie heel goed. Sommige fans kunnen die kosten niet betalen. “Atletiek is niet alleen voor rijke mensen.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *