Talentvolle Vedic Kipkoech wint met Nederlands snelste seizoentijd de 22e Univé Stadsloop

1 juli 2018 (0 reacties)

De 22e Univé Stadsloop in Appingedam werd zaterdagavond 30 juni na een adembenemende solo gewonnen door de jonge Keniaan Vedic Kipkoech. De tijd van de 22-jarige kleine Keniaan was 28.19 en daarmee realiseerde hij de snelste tijd dit jaar in Nederland gelopen. Bij de dames won de wereldtopper Edith Chelimo die met 32.13 finishte. Beide winnaars spraken van zware omstandigheden in de Stadsloop. Met bijna 2000 deelnemers voldeed de klassieker in Appingedam opnieuw aan de verwachtingen. De wedstrijd werd gelopen onder zomers omstandigheden (24 graden) en windkracht vijf.

Mannen
De vele toeschouwers in Appingedam kregen een prachtige wedstrijd te zien waarin de grote talenten van de Keniaanse atletiek werden getoond. Topfavoriet Daniel Wanjiru, winnaar van de Londen en de Amsterdam marathon is 26 jaar. Zijn concurrenten Ronald Kirui (20), Simon Karani (22) en Vedic Kipkoech (22) staan nog aan het begin van hun carrière. De twee ronden door Appingedam lieten het flonkerend talent van deze jongelingen zien. Na een rustig begin waar alle favorieten bij elkaar bleven was het met wind tegen op de achterkant van het parcours de kleine Kipkoech die de aanval koos. Als junior liep hij in 2013 al de snelste wereldseizoentijd op de 3000 meter. Het gaatje van enkele meters was na de eerste ronde gegroeid tot tien seconden. De twee achtervolgers waren Simon Karani en Ronald Kirui. Opvallend was dat favoriet Daniel Wanjiru geen antwoord had op de versnelling van Kipkoech. Later bleek dat de marathoncrack last had van steken in zijn maagstreek. Met een doorkomst in circa 13.55 was de moedige Kipkoech goed onderweg voor een verrassing in Appingedam. De oogstrelende techniek van de Keniaan was een plaatje voor de atletiekkenners. Het legde de basis voor zijn succesvolle solo. De Keniaan leverde een topprestatie door in de laatste ronde alleen het tempo nog hoog te houden en de voorsprong verder uit te bouwen. Na een letterlijk adembenemende solo won hij in 28.19 en verbeterde daarmee zijn eigen persoonlijk record en liep tevens de snelste Nederlandse seizoentijd. “Het was loodzwaar in de laatste ronde” verklaarde Kipkoech na afloop. “Het was warm en de wind blies hard tegen”. De sprint om de tweede plaats was prachtig. Met het schuim op de mond drukte de jongste van het peloton Ronald Kirui (20) zijn borst het eerst over de eindstreep. Met 29.13 finishte hij enkele tientallen van seconden voor Simon Karani (29.13). De talentvolle Bart van Nunen (23) was dolgelukkig met zijn klassering als beste Nederlander in 30.15 waarmee hij nog sneller was dan favoriet Khalid Choukoud (30.18).

Dames
De dameswedstrijd kende een vrijwel vergelijkbaar verloop als die van de mannen met dit verschil dat hier de topfavoriete ook de winnares werd. Edith Chelimo (32) heeft een persoonlijk record van 31.07 en behoort daarmee tot de wereldtop. Na de start nam ze het heft in handen en liep samen met de Nederlandse subtop mannen haar eerste ronde in iets minder dan zestien minuten. Haar landgenote Joyline Koima debuteerde ijzersterk door met geringe achterstand de tweede ronde in te gaan. Het publiek in Appingedam genoot vooral ook van het ijzersterke debuut van de lange Jip Vastenburg (24). In de tweede ronde liep ze het gaatje met Koima bijna dicht. Terwijl vooraan Chelimo door de wind heen het tempo vasthield. Met een tijd van 32.13 finishte ze net boven de snelste tijd (31.53) dit jaar in Nederland gelopen. “Blij met de winst want ik had het zwaar” aldus Chelimo. “Ik heb genoten van de aanmoedigingen onderweg”. De tweede plaats voor Joyline Koima in 33.04 betekende voor haar een enorme verbetering van haar persoonlijk record (35.26). De derde plaats voor Vastenburg in 33.18 is een Nederlands kampioene 10.000 meter waardig. De wedstrijd werd op echte “Damster manier” afgesloten. De winnaars Kipkoech en Chelimo haalde de laatste deelnemers binnen. Een mooi slotakkoord voor een succesvol verlopen 22e Univé Stadsloop.