< terug

Het effect van gezonde voeding op jouw prestaties

22 september 2021 (0 reacties)

Heb je wel eens last van een off-day? Voel je je op zo’n moment futloos, komt er niets uit je vingers en is je spanningsboog zo kort als die van een goudvis? Dat kan weleens liggen aan wat je gegeten hebt. Wat je eet is namelijk van grotere invloed op je prestaties dan je wellicht zou denken. Hoe zit dat precies? Wat zijn dan gezonde gerechten? In dit artikel leggen we het je uit!

 1. Brandstof
  De voedingsstoffen die jij binnenkrijgt hebben veel invloed op je cognitieve prestaties. Net als bij een auto, werkt je brein het beste als het alleen maar premium brandstof krijgt. Het eten van voedsel met veel vitamines, mineralen en antioxidanten, fungeert als die premium brandstof. Het voedt de hersenen en beschermt je tegen oxidatieve stress. Oftewel: het ‘afval’ dat wordt geproduceerd als het lichaam zuurstof verwerkt, wat de cellen kan beschadigen.

 2. Glucose
  En dan is er nog glucose! Nagenoeg alles wat we eten, wordt door ons lichaam omgezet in glucose. Glucose levert de energie die je brein nodig heeft om gefocust te blijven. Wanneer je weinig glucose binnenkrijgt, wordt het logischerwijs lastiger om gefocust te blijven en dwalen je gedachten sneller af. Maar, niet alle voedingsmiddelen worden door ons lichaam op dezelfde manier verwerkt. Sommige voedingsmiddelen, waaronder witte pasta, wit brood, ontbijtgranen en frisdrank, geven hun glucose razendsnel snel af, wat leidt tot een enorme piek van energie gevolgd door een dip.

 3. Balans
  Je hersenen voeden met de juiste brandstof om lekker veel kilometers mee te kunnen maken, begint bij het maken van de juiste beslissingen. Als het op eten aankomt, maak je gezondere keuzes als je dat (ver) van te voren doet in plaats van op het moment dat je trek hebt zelf. Je kunt je eetbeslissingen dus het best maken vóórdat je honger krijgt. De sleutel tot succes is voornamelijk: balans! Kies voor voedzame voeding; veel groenten, fruit, vezels en gezonde vetten. Varieer bovendien tussen verschillende soorten gerechten. Dan komt het vanzelf wel goed met al die voedingsstoffen!

  (advertorial)

Reacties

  Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *