< terug

Kiptum krijgt heroïsch afscheid op 24 februari

14 februari 2024 (0 reacties)

De begrafenis van Kenia’s wereldrecordhouder op de marathon Kelvin Kiptum, die omkwam bij een auto-ongeluk het afgelopen weekeinde zal plaatsvinden op 24 februari. Dat verklaarde Barnabas Korir lid van het uitvoerend comité van Atletiek Kenia. De regering heeft “een heroïsch afscheid” beloofd. Kiptum zal worden begraven nabij het familiehuis in Chepsamo bij Eldoret, het hart van de Keniaanse afstandsloop in het westen van het land, vertelde Barnabas Korir.

Schok
“We hebben 24 februari vastgesteld na overleg met de familie en de regering, die alle begrafenisregelingen en het protocol hebben overgenomen,” zei Korir een dag na een bezoek aan de nabestaanden.De politie zei dat Kiptum, een 24-jarige vader van twee kinderen, om het leven was gekomen nadat de auto waarin hij reed in een greppel was gereden en tegen een boom was geknald in het Eldoret-gebied op zondagnacht.Zijn Rwandese coach Gervais Hakizimana kwam ook om bij het ongeluk, terwijl een vrouwelijke passagier gewond raakte.De dood van Kiptum, slechts vier maanden nadat hij het wereldrecord op de marathon had gebroken, schokte Kenia en de atletiekwereld.”We verwachten dat een aantal hoge hoogwaardigheidsbekleders de begrafenis zullen bijwonen, waaronder president William Ruto en het hoofd van World Athletics Seb Coe,” zei Korir.Hij voegde eraan toe dat de begrafenisdienst door de regering zou worden gefinancierd.

Nationale held
“Ter ere van Kenia’s overleden wereldrecordhouder marathon, een echte nationale held, zal de regering Kiptum’s familie steunen om hem een passend heroïsch afscheid te geven,” zei het Keniaanse kabinet woensdag in een verklaring.”Kiptum was een sportieve krachtpatser wiens record verbijsterende prestaties miljoenen over de hele wereld inspireerden. Hij blijft de enige mens in de geschiedenis die een marathon liep onder de twee uur en 1 minuut.”

Wereldrecord
Kiptum verbrijzelde het wereldrecord in Chicago in oktober vorig jaar door 34 seconden af te snoepen van de vorige snelste tijd van zijn Keniaanse rivaal Eliud Kipchoge.De jonge atleet had aan slechts drie marathons meegedaan en noteerde drie van de zeven snelste tijden aller tijden voor het evenement.Hij was de favoriet om goud te pakken op de Olympische Spelen in Parijs, waar hij naar verwachting voor het eerst de strijd aan zou gaan met Kipchoge.

Trials Afrikaanse spelen geannuleerd
De Keniaanse atletiekbond kondigde ook aan de trials voor de Afrikaanse Spelen, die aanstaande vrijdag en zaterdag zouden plaatsvinden, af te gelasten “ter ere van wijlen Kelvin Kiptum”.De selectieprocedure voor het team dat Kenia zal vertegenwoordigen op de Spelen in de Ghanese hoofdstad Accra volgende maand zal plaatsvinden op een nog niet gespecificeerde datum.

Bescherming
Coe omschreef hem als “een ongelooflijke atleet die een ongelooflijke erfenis achterlaat”.Kiptum was de laatste van een aantal Keniaanse atleten die de afgelopen jaren om het leven zijn gekomen, en wetgevers hadden dinsdag opgeroepen tot steun en bescherming voor het sporttalent van het land.Het kabinet zei kennis te hebben genomen van “interventies” van het ministerie van Sport voor betere bescherming van atleten, zonder details te geven.

Verkeersdoden
De organisatie drong er ook bij weggebruikers op aan om zich aan de verkeersregels te houden en veilig gebruik te maken van de wegen om “tragedies zoals die welke Kenia en de wereld beroofde van Kelvin Kiptum” te voorkomen.Tussen begin januari van dit jaar en 11 februari bedroeg het aantal geregistreerde verkeersdoden 563, een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *