< terug

Olympiërs aan de start van Dam tot Damloop

30 augustus 2023 (0 reacties)

Diane van Es

Bij de 37e Dam tot Damloop op zondag 17 september is het Nederlandse startveld van ongezien niveau. Richard Douma, Khalid Choukoud, Diane van Es en Jill Holterman gaan jagen naar een topklassering. In het pre-olympische jaar kan winst in de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam de Nederlandse atleten een boost geven.

Voor Douma, Choukoud en Holterman is de Dam tot Damloop een belangrijk meetmoment. De trainingen van deze hardloopwonders staan in het teken van de Olympische marathon, die volgende zomer plaatsvindt in Parijs. Daarvoor moeten ze nog één horde nemen: de limiet lopen tijdens de Amsterdam Marathon op zondag 15 oktober (mannen 2:08:10, vrouwen 2:26:50).

Richard Douma

Na de Olympische marathon die Choukoud (37) in Tokio moest staken, wil hij zijn Olympische droom een kleurrijk gevolg geven. Een uitschieter bij de Dam tot Damloop zou niet misstaan achter zijn naam. Vorig jaar werd de Hagenaar vijfde: “Ik loop elk jaar graag de Dam tot Damloop. Ook dit jaar past het weer perfect in mijn voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon.”
De 30-jarige Douma scherpte dit jaar zijn beste marathontijd aan tot 2:11:21. Hij moet flink aan de bak om de limiet te slechten. De voormalig baanatleet kan goed uit de voeten op 16,1 kilometer, de afstand die afgelegd dient te worden bij de Dam tot Damloop. “De mensen, de stad en de race. Dam tot Damloop is mijn thuiswedstrijd en ik kijk er enorm naar uit om hier weer aan de start te staan!”
Olympiër Jill Holterman kan volgend jaar haar tweede Olympische Spelen beleven als de komende weken de puzzelstukjes op hun plaats vallen. De 31-jarige atlete vindt de Dam tot Damloop een prachtige thuiswedstrijd. “Ik doe al vanaf jongs af aan mee. Ik kijk ernaar uit om deze gezellige wedstrijd met thuispubliek te doen in voorbereiding op de Amsterdam Marathon”, aldus Holterman.

Khalid Choukoud

Kan Diane van Es voor verrassing zorgen?
Diane van Es kwam vorige week in actie tijdens het WK atletiek in Budapest. Op haar favoriete 10.000 meter eindigde ze knap als dertiende. Op deze afstand heeft ze ook al een Olympisch ticket op zak. Met haar snelheid kan de 26-jarige revelatie haar vijfde plaats tijdens de Dam tot Damloop van 2022 verbeteren en de Afrikaanse concurrentie verrassen. Van Es: “Dit wordt mijn tweede Dam tot Damloop. Ik heb vorig jaar erg genoten en hoop dat ik dit jaar iets mooi kan laten zien in dit evenement.”
Naast deze atleten prijken er nog een aantal sterke atleten op de startlijst. Bij de mannen staan Luuk Maas, Noah Schutte, Tom Hoogeboom, Stan Niesten, Maarten Hindriks, Remyo Tielsema, Stan Schipperen, Frank Futselaar en Tom Hendrikse genoteerd. Bij de vrouwen komt de concurrentie van Andrea Deelstra, Silke Jonkman, Ruth van der Meijden en Tirza van der Wolf.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *