< terug

Wilson Kipsang beschuldigt AIU van het uitsluiten van Keniaanse atleten

5 juli 2020 (0 reacties)

Marathonloper Wilson Kipsang, voor vier jaar geschorst door de Athletics Intergrity Unit, verklaart dat de World Athletics Kenianen wil uitsluiten en zich daarmee schuldig maakt aan het in stand houden van racisme.

Uitsluiten
De AIU schorste vorige week vrijdag Wilson Kipsang voor vier jaar.  De Keninaan overtrad de dopingregels doordat hij vier dopingcontroles miste Tevens werd hij beschuldigd van het knoeien met bewijsmateriaal en hij zou valse verklaringen hebben afgelegd aldus de uitleg van de commissie.Kipsang verklaart in een interview met The Standard dat het verbod deel uitmaak van een breder plan van de integriteitsinstantie om het atletisch talent vooral uit Kenia uit te sluiten.

Samenzwering
‘Hoe verklaar je dat Keniaanse atleten elk jaar worden beschuldigd van doping of ontbrekende tests? Mijn verbod is nog steeds een schok voor mij, maar de beslissing wijst op een bredere samenzwering om ervoor te zorgen dat Kenianen worden verwijderd uit de wereldwijde competities ”, zei Kipsang.Volgens Kipsang wordt AIU (Athletics Intergrity Unit ) gedomineerd door blanke mensen die in het geheim samenwerken met enkele functionarissen van Athletics Kenya en de Anti-doping Agency of Kenya (Adak) zei Kipsang gisteren in zijn Keelu-resort in Iten.

Kwaadaardig
Hij verklaart in The Standard dat het dringend noodzakelijk was de AIU te hervormen om de Kenianen te redden van verdere maatregelen.“Als atleten zijn we belangrijke belanghebbenden, maar we zijn niet vertegenwoordigd in AIU, waardoor we vatbaar zijn voor oneerlijke, sektarische en kwaadaardige beslissingen.”’ Als atleten van de Professional Athletes Association of Kenya (PAAK) zullen we dit niet terzijde schuiven, maar tot het bittere einde vechten voor hervormingen, “verklaarde hij.

(Redactie hardloopnieuws
De organisatie PAAK met als voorzitter Wilson Kipsang kreeg in 2018 geen vergunning meer)

Verblijfplaats
Volgens antidopingregels moeten atleten de testautoriteiten informeren over hun verblijfplaats. Voor elke dag het volledige adres van de locatie waar de sporter verblijft. Dit kan een thuislocatie zijn, maar ook de locatie van een hotel op een trainingslocatie, of het adres van ouders of partner. Tevens voor elke dag het 60-minute time slot (het Uur): voor een aaneengesloten periode van zestig minuten een specifieke locatie waarop de sporter zeker beschikbaar is voor een dopingcontrole.Worden er binnen 12 maanden drie controle gemist volgt er een schorsing. Kipsang zou vier gemiste tests hebben.

Twee tests
‘Ze beweren dat ik loog over mijn verblijfplaats op de vermeende dag van de test. In eerste instantie vertelde ik hen dat ik in Narok County was.”In tweede instantie was ik in Kisumu en ik vroeg hen op me te wachten, maar bij aankomst in mijn woonplaats in Iten vertelden de AIU-functionarissen me dat ze de test opnieuw zouden plannen na overleg met andere functionarissen in hun hoofdkwartier en ik verplichtte me”, zei hij zei. Het is niet eerlijk aldus KIpsang, ik heb de test twee keer gemist en niet vier zoals beweerd door AIU.

Moeilijke relatie
“Het is in het publiekelijk bekent dat we een moeilijke relatie hebben met AK (Keniaanse  atletiekbond), wat op zijn beurt heeft geleid tot deze schorsing. Er zijn een aantal personages binnen AK die mij willen aanpakken omdat we PAAK (atletenorganisatie) hebben opgericht als een alternatieve instantie om atletenkwesties aan te pakken, ”aldus Kipsang

Geen rol
Namens de Keniaanse atletiekbond verklaart Barnaba Korir dat ze geen hand hebben in de schorsing van Kipsang. “Als Athletics Kenya spelen we geen rol in het antidopingproces. Anti-Doping Agency of Kenya en AIU verzamelen monsters en doen de testen. Dus we komen nergens voor. We krijgen beslissingen van AIU net als hij. “Hij heeft vier tests gemist en misschien is dat de reden waarom hem een ​​verbod van vier jaar is opgelegd, wat een maximumstraf is. “Nogmaals, het knoeien door het leveren van vals bewijs en getuigenverklaringen kan een andere reden zijn waarom hij een zware straf kreeg,” zei Korir.

In beroep
Kipsang sloot ook uit dat hij zou stoppen en verklaart dat en doorgaat met zijn carriere, aangezien de schorsing in 2024 zal eindigen wanneer hij 41 wordt.“Momenteel ben ik nog aan het trainen. Ik doe een uur hardlopen in de ochtend en 40 minuten in de avond. Ik kom sterker tevoorschijn ‘, zei hij. Kipsang zei dat hij het oneerlijke verbod bij het Tuchtcollege zal bestrijden en ook in beroep zal gaan tegen de beslissing bij het Arbitragehof voor Sport. (CAS)

Volare Sports
Het management van Wilson Kipsang (Volare Sports) kwam met een verklaring dat bij de atleet geen verboden stoffen aangetroffen zijn. Het Nederlandse managementbureau kwam met een eigen verklaring en wil daarover niet communiceren

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *