< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 4-10-2021: Noors record Mezngi en Zweeds record Lahti 10 km. in Valencia

4 oktober 2021 (0 reacties)

Bij de 10 kilometer in Valencia pakt de Noor Zerei Kbrom Mezngi niet alleen de zege maar ook een Noors record. Hij wint met 27.39 min. Ook de Zweedse Sarah Lahti kan juichen. “Yes! Happy me!”. In de Spaanse stad verbetert ze haar persoonlijke recordtijd flink en met 31.26 min. loopt ze een nationaal record. Lahti is 18 seconden sneller dan Meraf Bahta, die vorig weekeinde nog haar record evenaarde in Manchester. De Witrussische Anastasia Denisova heeft een Zweeds paspoort. Ze is vooral bekend als oriëntatieloopster, maar Denisova kiest steeds vaker voor wedstrijden op de baan en op de weg. Scandinavische atletiekberichten.

Mezngi wint 10 kilometer Valencia met nationaal record
Met een sterke eindsprint wint de Noor Zerei Kbrom Mezngi de 10 kilometer in Valencia met 27.39 min. Hij blijft de Keniaan Collins Kipkorir Koros twee seconden voor. Het is een nationaal record en hij verbetert zijn eigen beste tijd met 31 seconden. Sinds 2019 is Jakob Ingebrigtsen recordhouder geweest met 27.54 min. Mezngi is drie keer nationaal kampioen 10.000 meter geworden, ook dit jaar. Maar de 35-jarige loper uit Tananger, die uitkomt voor de atletiekclub in Stavanger, heeft dit najaar topvorm. Twee weken geleden heeft hij ook al zeer goed gepresteerd met 1.00.07u. in de halve marathon van Kopenhagen. Daarmee staat hij tweede op de lijst in zijn land achter Sondre Nordstad Moen. Mezngi komt oorspronkelijk uit Eritrea.

Sarah Lahti is ‘happy’ met Zweeds record 10 kilometer
“Yes! Happy me!”, jubelt de Zweedse Sarah Lahti na haar 10 kilometer in Valencia. Ze verbetert haar beste tijd met een halve minuut: 31.26 min. (zesde plaats). Dat is een nieuw nationaal record. Nog maar een week geleden heeft Meraf Bahta haar eigen Zweedse record in Manchester geëvenaard. Lahti is nu 18 seconden sneller in Spanje. Het is een regelmatig tempo dat ze loopt met slechts 10 seconden verval in de tweede helft van de 10 kilometer. Haar landgenoot David Nilsson heeft 29.11 min. als eindtijd.

Anastasia Denisova heeft Zweeds paspoort
Anastasia Denisova heeft al vaker meegedaan bij Zweedse kampioenschappen, maar ze heeft nu ook een Zweeds paspoort. “Dat is mentaal een geweldige steun. Dat je nu ook deel uitmaakt van een nationaal team”, zegt de 28-jarige loopster. In 2015 is zij uit Wit-Rusland gevlucht (via Nederland). Denisova is vooral bekend als oriëntatieloopster. In 2016 is ze na de WK-oriëntatielopen (brons op korte afstand) in het Scandinavische land gebleven. De laatste jaren is de atlete ook actief op de baan en op de weg. Dit jaar heeft ze o.a. 33.27.33 min. geklokt op de 10.000 meter. Bij de crosskampioenschappen van de Scandinavische (Noordse) landen op 7 november in Lida kan ze voor de eerste keer in het Zweedse nationale shirt lopen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *